033 - 253 94 39

Nieuws


 • Beoordeling dienstverlening Nationaal Restauratiefonds zeer positief (26 augustus 2014)

  Het Restauratiefonds werkt sinds 2010 met een doorlopend klanttevredenheidsonderzoek dat door een extern onderzoeksbureau wordt uitgevoerd. Uit voorgaande onderzoeken is gebleken dat de dienstverlening van onze organisatie als zeer positief wordt ervaren. Ook het onderzoek over het eerste half jaar van 2014 heeft weer een resultaat opgeleverd om trots op te zijn. Nationaal Restauratiefonds kreeg hierbij een 8,7 als rapportcijfer.
  Lees verder

 • Nieuw: Nederland Monumentenland (28 juli 2014)

  Nederland Monumentenland is het kennis- en inspiratieplatform voor alle monumentenliefhebbers van Nederland. Nederland Monumentenland wil liefhebbers alle informatie en het laatste nieuws omtrent monumenten bieden; van inspirerende video’s over restauraties tot verassende verhalen achter monumentale pareltjes en van fietsroutes tot een agenda-overzicht met bijzondere activiteiten. Maar ook als je geïnteresseerd bent in koop of huur van een monumentaal pand kun je terecht op dit nieuwe platform.
  Lees verder

 • Energie besparen op uw monumentale pand (11 juli 2014)

  Bij het restaureren van een monumentaal pand kunt u, naast een reguliere restauratie, ook denken aan mogelijke duurzaamheidsinvesteringen aan of in uw pand. Een hele uitdaging omdat standaard oplossingen voor energiebesparing niet altijd toe te passen zijn wanneer u de monumentale waarde van uw pand wilt behouden. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van dubbele beglazing wat vaak niet mogelijk is maar het vervangen van een cv ketel daarentegen weer wel.
  Lees verder

 • Na kraak weer nieuw leven voor monumenten (7 juli 2014)

  Het Restauratiefonds feliciteert de eigenaren van de twee oude Ubicapanden aan de Ganzenmarkt in Utrecht. Na jaren van kraak kreeg dit gemeentelijk- en rijksmonument weer een nieuw leven en opende afgelopen vrijdag haar deuren. Het is een bijzondere plek om te overnachten, dineren of borrelen.
  Lees verder

 • Alle erfgoedopleidingen onder 1 dak: de ErfgoedAcademie (4 juli 2014)

  De ErfgoedAcademie is vernieuwd! Vanaf nu zijn alle cursussen en opleidingen van Erfgoed in de Praktijk en de ErfgoedAcademie samen onder één dak: de ErfgoedAcademie. Met eendaagse cursussen, netwerkbijeenkomsten én een meerdaagse opleiding, speciaal voor erfgoedprofessionals.
  Lees verder

 • Partijen werken samen aan toekomst religieus erfgoed (30 juni 2014)

  De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft een brede coalitie aan kerkelijke en niet-kerkelijke organisaties bijeengebracht die zich actief gaan inzetten voor de toekomst van het nationaal religieus erfgoed. Afgelopen donderdag ondertekenden zij de ‘Agenda Toekomst Religieus Erfgoed’.
  Lees verder

 • Utrecht is een ontdekking rijker met de opening van DOMunder (3 juni 2014)

  Na jaren van ontdekken, onderzoeken, dromen, plannen maken, graven en bouwen was het 2 juni dan zover: de officiële opening van DOMunder. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker verrichtte de opening door vanuit het ondergrondse DOMunder de ingang op het Domplein te openen. Nadat zij de rondleiding zelf heeft mogen ervaren raadde de minister iedereen aan om deze historische attractie zelf te ervaren. Want “Het verleden is het fundament voor het ons heden”, aldus Jet Bussemaker. En dat verleden is door DOMunder beleefbaar gemaakt.
  Lees verder

 • Jaarverslag 2013 Nationaal Restauratiefonds online (21 mei 2014)

  Het Jaarverslag 2013 van het Nationaal Restauratiefonds staat online. Naast de financiële verslaglegging staan in woord en beeld ‘mens en monument’ in het verslag centraal.
  Lees verder

 • Investeren in monumentaal vastgoed: geen last maar een lust (20 mei 2014)

  Investeren in monumenten was lange tijd niet populair: te duur, onzeker en omslachtig. Ten onrechte. ​Door laagrentende leningen, fiscale regelingen en gunstige prijzen kan investeren in monumentaal vastgoed in deze tijd juist wel interessant zijn. Dat vertellen we bij het Restauratiefonds het liefst zo vaak mogelijk en aan een zo’n breed mogelijk publiek.
  Lees verder

 • Pieter van Vollenhovenprijs voor herbestemming van Huis van Bewaring in Almelo (7 mei 2014)

  Op 21 mei wordt de Pieter van Vollenhovenprijs uitgereikt aan de eigenaren van het Hotel ‘Huis van Bewaring’ in Almelo.
  Lees verder

 • Open Monumentendag in 2014 Op reis (23 april 2014)

  De Open Monumentendag van 2014, in het weekend van 13 en 14 september, heeft als thema Op reis. Er zal volop aandacht zijn voor het mobiele erfgoed en ook de historische infrastructuur komt uitgebreid aan bod.
  Lees verder

 • Nieuwe bestemmingen NDSM Kraan en Tramremise bereikt (4 april 2014)

  Vrijdag 4 april zijn in Amsterdam de officiële openingen verricht van twee herbestemmingsprojecten. Na drie jaar van voorbereiding opent Faralda NDSM Kraanhotel Amsterdam haar ‘deuren’. Ook de eerste fase van De Hallen Amsterdam wordt officieel geopend. Twee monumenten die een nieuwe bestemming hebben bereikt.
  Lees verder

 • € 6 miljoen voor monumenteigenaren in Gelderland (30 januari 2014)

  Monumenteigenaren in de provincie Gelderland krijgen financiële steun voor restauratiewerkzaamheden, herbestemming en/of energiebesparende maatregelen. Dit is vandaag officieel bekend gemaakt in het Huis der Provincie te Arnhem. De provincie heeft hiervoor € 6 miljoen euro beschikbaar gesteld in het Gelders Monumentenfonds bij het Nationaal Restauratiefonds.
  Lees verder

 • Diepste punt opgraving Domplein Schatkamer II bereikt (12 december 2013)

  Het diepste punt van de opgraving van Schatkamer II onder het Domplein in Utrecht is bereikt. Daarbij werd nog een bijzondere ontdekking gedaan. Een stuk van een Romeinse weg werd tijdens de opgraving zichtbaar. Een unieke vondst voor Nederland. Het zijn restanten van een weg die dwars door een Romeins fort liep. Dat stond op de plek waar nu het Domplein ligt.
  Lees verder

 • Nieuwe voorbeelden met mooie restauraties beschikbaar (5 december 2013)

  Een monument restaureren is een hele klus. Er komt veel bij kijken, maar het resultaat is er vaak naar. Nationaal Restauratiefonds zet zich graag in voor de restauratie en behoud van prachtige monumenten in Nederland.
  Lees verder


Telefoon: 033 - 253 94 39

Verstand van financieren, hart voor monumenten.