088 - 253 90 00

Ik ga een monument kopen

U heeft een bijzonder pand op het oog; een monument met een unieke uitstraling. U weet echter niet wat er bij de aankoop van een monument allemaal komt kijken. Hoe zit het met het onderhoud, de kosten en de financiering? En zijn er ook mogelijkheden wanneer er energiebesparende maatregelen worden getroffen?
 
Het Restauratiefonds helpt u graag verder met deze vragen. Speciaal voor eigenaren van monumenten bestaan er gunstige financiële regelingen, die kunnen helpen bij het restaureren en onderhouden van uw (toekomstige) pand. Wij zetten de mogelijkheden voor u op een rij.
 
 

Voor eigenaren van rijksmonumenten

  • Geld lenen voor restauratie tegen een lage rente
    Voor restauratie-, onderhoud of herstelwerkzaamheden kunt u geld lenen tegen een lage rente. Onze Restauratiefonds-hypotheek heeft een rente die ónder de marktrente ligt. Kijk hier voor het actuele rentepercentage.
  • Onderhoudskosten zijn fiscaal aftrekbaar
    Heeft u een pand op het oog dat onderhoud nodig heeft of gerestaureerd moet worden? Dan zijn deze kosten mogelijk fiscaal aftrekbaar. Eigenaren van rijksmonumentale panden kunnen de restauratie- of onderhoudskosten opvoeren als aftrekpost bij de belastingaangifte. In de regel mogen 80% van deze kosten in mindering gebracht worden op het inkomen.
 

Voor eigenaren van gemeentelijke en provinciale monumenten

Eigenaren van gemeentelijke en provinciale monumenten kunnen voor restauratie- of herstelwerkzaamheden ook een financiering aanvragen bij het Restauratiefonds. Kijk hier rechts op onze landkaart voor welke regeling(en) u in aanmerking komt.
 
Geld nodig voor de aankoop of nieuwe badkamer? Alles onder 1 dak.
Wanneer u uw restauratiewerkzaamheden bij ons financiert, kunt u ook geld lenen voor zaken die niet met het herstel van de historische waarde te maken hebben. Denk hierbij aan een nieuwe badkamer, keuken of de aankoop van het monument. Zo kunt u uw totale financiering van uw monument bij één organisatie onderbrengen. Wel zo makkelijk.
 
Voordat u een monument koopt
Een goed begin is het halve werk. Dat geldt zeker als u uw monument gaat kopen en restaureren. Met een goede voorbereiding maakt u de juiste keuzes en komt u niet voor onaangename verrassingen te staan. Wij helpen u daar graag bij. Met de hulp van onze RestauratieWijzer kunt u gebruikmaken van een uitgebreid stappenplan, informatie en deskundige hulp.
 
Als eigenaar van een monument is het goed om een aantal zaken te weten. Het pand heeft bijzondere monumentale waarde die bewaard moet blijven. Wat betekent het om eigenaar te zijn van zo’n uniek object? Wij hebben de belangrijkste punten hier voor u op een rij gezet.
 

Duurzaam restaureren

Het inpassen van energiebesparende maatregelen in een monument vraagt om zorgvuldigheid en maatwerk. Het Restauratiefonds werkt op het gebied van duurzaamheid samen met gemeenten, provincies en andere partijen. Bekijk de financiële mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid en lees meer.
 
 

Restauratiefonds-hypotheek

Lees meer

Aankoop én restauratie

Aanvullende lening

Actuele rentetarieven

Voordat u een hypotheek bij het Restauratiefonds aanvraagt wilt u natuurlijk weten wat de rentetarieven zijn. Op deze pagina vindt u een overzicht van de actuele rentetarieven van onze leningen.

Regelingen per provincie

  
DrentheFlevolandFrieslandGelderlandGroningenLimburgNoord-BrabantNoord-HollandOverijsselUtrechtZeelandZuid-Holland

 

Contact met het Restauratiefonds

Wij helpen u graag met de vragen die u heeft.
 
U kunt ons bereiken op werkdagen tussen
8.00 uur en 17.30 uur (vrijdag tot 16.30 uur).
 
Telefoon 088 253 90 00 (optie 1)
Of stuur ons een e-mail.

Telefoon: 088 - 253 90 00

Verstand van financieren, hart voor monumenten.