Inspiratie

 1. Kasteel Doornenburg overbrugt coronaperiode met Opengestelde-Monumenten-Lening

  • Restaureren

  Kasteel Doornenburg ligt er verlaten bij als wij komen filmen voor een interview met de voorzitter van de Stichting tot Behoud van den Doornenburg Menno Tillema en accountmanager Harry Kers van het Nationaal Restauratiefonds.

 2. Het witte kasteel entree

  Opengestelde Monumenten-Lening geeft moed: ‘Het is gewoon knokken met monumenten’

  • Herbestemmen

  Stichting Het Witte Kasteel hoopte na jaren hard werken op een geweldig jaar, tot de coronacrisis kwam. De Opengestelde Monumenten-Lening geeft weer ‘een beetje moed’.

 3. Bedrijfsverzamelgebouw Studio de Gruyter in Tilburg

  • Verduurzamen
  • Herbestemmen

  Vijf zzp’ers met één wens: een gezamenlijke werkplek in een rijksmonument in Tilburg. Dat is in het kort het verhaal achter Studio de Gruyter. Maar hoe koop je met zijn vijven een pand? En hoe zorg je dat je de financiën hebt om een rijksmonument te verduurzamen voor de toekomst? Dagmar Ebbeling en Remco Vos, respectievelijk een van de kopers en accountmanager van Nationaal Restauratiefonds, vertellen hoe ze de droom waarmaakten.

 4. Rijksmagazijn

  Eet- en drinklokaal Rijksmagazijn

  • Restaureren
  • Verduurzamen
  • Herbestemmen
  • Aankopen

  Astrid Boekema en Hans Lub zijn een ondernemend stel, met liefde voor horeca én monumenten. In de binnenstad van Enkhuizen runnen ze sinds 2012 in een rijksmonument hun restaurant ‘Onder de wester’. Vier jaar na de opening begon het weer te kriebelen en viel hun oog op een klein magazijn. Ze besloten ook dit pand een horecabestemming te geven. Voor de financiering klopten ze aan bij de provincie Noord-Holland en het Nationaal Restauratiefonds.

 5. Panochthus, 'De Kameel' in Holten

  • Restaureren
  • Verduurzamen

  Een karakteristiek huis aan de A1 en dicht bij een treinstation. Dat zochten Esther Pelgrom en Wouter den Breeijen. Zij vielen voor het monument 'Panochthus'. Een huis uit 1935, dat ze helemaal aan hun comfort- en duurzaamheidswensen aanpassen. Via het Restauratiefonds kwam het stel op het idee om een 'energiescan monumenten' te laten uitvoeren. Welke energiemaatregelen kun je treffen, zonder de monumentale waarde aan te tasten?

 6. Woning en bed and breakfast ‘t Wiede in Giethoorn

  • Restaureren
  • Verduurzamen

  Hartje Giethoorn, op een eigen eilandje omgeven door water, ligt de rijksmonumentale woning met bed and breakfast van Arco en Silvia Donker. De rond 1850 gebouwde boerderij transformeerde met duurzame oplossingen tot een modern gebouw in een ouderwets jasje.

 7. brouwerij bosch

  Bier en sfeer proeven in Brouwerij Bosch

  • Restaureren

  Wie door de Wycker Grachtstraat in Maastricht loopt kan de bescheiden ingang over het hoofd zien, maar achter de poort op nummer 26 gaat een imposant stuk geschiedenis schuil. Hier werd vanaf de achttiende eeuw ruim 200 jaar lang bier gebrouwen en alles wat aan die tijd doet denken is er in originele staat te bezichtigen. Een uniek industrieel monument, vertellen Manuel Viegen en Jean Bovy van Stichting Brouwerij Bosch, tegenwoordig de drijvende kracht achter de brouwerij. Zij initieerden in 2015 een restauratie om Brouwerij Bosch ook de komende decennia te kunnen openstellen.

 8. Achlum chocoladefabriek cultuurfonds

  Provincie Friesland investeert miljoenen extra in Cultuurfonds voor Monumenten

  • Restaureren

  Het Cultuurfonds voor Monumenten in Fryslân is uitgebreid: meer geld voor niet-rijksmonumenten in Fryslân. Eigenaren kunnen vanaf nu een laagrentende lening aanvragen voor het restaureren én het verduurzamen en/of herbestemmen van hun monument. Provincie Friesland stort 2,5 miljoen euro extra in het Friese Cultuurfonds.

 9. Zonnepanelen Brigittenstraat Utrecht

  'Duurzaamheid en comfort geven het monument toekomst'

  • Restaureren
  • Verduurzamen

  Het rijksmonument aan de Utrechtse Brigittenstraat 20 (zeventiende eeuw) is gerestaureerd en verduurzaamd. De 8 huurappartementen zijn in 2015 opgeleverd.

Pagina's