Herstel van burgermeestersvilla

Ruim twaalf jaar hebben Mark en Agnes Pijning gezocht naar hun droomhuis. Uiteindelijk kochten zij de voormalige burgemeestersvilla wat voor hen liefde op het eerste gezicht was. Voor de vormgeving van de restauratieplannen maakte het koppel veel gebruik van informatie uit gemeentelijke archieven en de verhalen van de kleindochter van de oorspronkelijke eigenaar en ontwerper van het huis, burgemeester Sutorius.

Originele staat

Door de decennia heen werd niet bijzonder veel aan het onderhoud van de woning gedaan. ‘Wij troffen het in 2007 aan als een ‘oude-mensen-huis’. We hadden de kachel aan kunnen zetten en er kunnen gaan wonen’, zegt Mark. Dat wilde het paar echter niet. De restauratie en renovatie waren tweeledig. ‘We wilden het huis zo veel mogelijk naar de originele staat terugbrengen en wilden dat de villa het wooncomfort zou bieden dat bij een dergelijke woning hoort’, vertelt Agnes. 

Persoonlijke verhalen

‘Het leukste aan de restauratie vonden we het uitzoekwerk: hoe zag het huis er oorspronkelijk uit, hoe werd het gebruikt, wie woonden er en waarom hebben ze het huis op deze manier gebouwd?’, geeft het koppel aan. De kleindochter van de burgemeester Sutorius, die de woning in 1936 liet bouwen, had een schat aan informatie over de woning. ‘Fantastisch natuurlijk, want zij kon de meest persoonlijke verhalen vertellen over de burgemeester en zijn vrouw’, laat Agnes weten.

Laagrentende lening en subsidie

Deze droom kon alleen werkelijkheid worden als Mark en Agnes ook met het kostenplaatje uit de voeten konden. ‘Daar waren we ons wel van bewust. We hebben voorafgaand aan de koop een uitgebreide inventarisatie gedaan van de kosten. Je hoort wel eens verhalen van mensen die aan zo’n project ten onder gaan, dat wilden we natuurlijk voorkomen’, laat het stel weten.  Zonder de monumentale status was het het echtpaar niet gelukt dit project op deze wijze te voltooien. ‘Dat is een van de redenen dat we hebben gevraagd of de villa op de gemeentelijke monumentenlijst mocht komen’, vertelt Mark. Subsidie hebben zij uiteindelijk gekregen via de gemeente Breda en de provincie Noord-Brabant. Daarnaast hebben zij een laagrentende lening via het Restauratiefonds afgesloten.

Information about his project

Dit project is gefinancierd met: