Met eigen handen maakte Hein het twintig jaar verwaarloosde monument Café Drent weer tot de eyecatcher van het dorp. Tegenwoordig woont zijn gezin er niet alleen; ze ontvangen ook gasten in de bed & breakfast. De boerderij annex herberg kent een roerige geschiedenis uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog.

Hein houdt een vergeeld boekje met ezelsoren en hier en daar een scheurtje in zijn handen. 'Dit is het oude nachtregister van de herberg. De laatste aantekening van de vorige eigenaar stamt uit 1956. Wij gebruiken het nu als gastenboek voor onze bed & breakfast die we in de schuur hebben gebouwd.’ 

Samen met zijn vriendin Aline kocht hij twee jaar geleden deze voormalige boerderij annex herberg in het Drentse Norg. Die aankoop was ingegeven door de wens om landelijker te wonen, de kinderen meer ruimte te geven en een bed & breakfast te beginnen. 'We gingen kijken bij een oude boerderij in Bunne, hier vlakbij. Op de terugweg reden we per toeval met de auto langs deze boerderij in Norg. We zijn direct uitgestapt om te kijken', zegt Aline. ‘Het leek een oude zooi, maar wij waren verkocht.'

Het leek een oude zooi, maar wij waren verkocht

Nu, twee jaar later, zijn de boerderij en het omliggende terrein bewoonbaar. In de woonkamer van 144 vierkante meter vinden de drie kinderen de ruimte die hun ouders hen zo graag wilden bieden. Boven is er voor ieder gezinslid een eigen kamer. In de koeienstal en hooischuur zijn drie twee-persoonsappartementen voor gasten gerealiseerd en wordt gebouwd aan een appartement voor de ouders van Aline.

In de afwerking van hun appartement is Heins liefde voor authentieke gebouwen zichtbaar. Het hoge plafond biedt een kijkje in de nok van de schuur en de nieuwe, gevlinderde betonnen vloer is een knipoog naar de oorspronkelijke vloer waar destijds het vee op stond. 'Als je in een schuur woont, moet je ook zíen dat je in een schuur woont', is Heins overtuiging. 

Dat zie je ook terug in de appartementen voor gasten. Want hoe strak en vakkundig alles ook is afgewerkt, oude elementen springen direct in het oog. Gordijnen zijn bijeen gebonden met de kettingen waarmee vroeger koeien vaststonden. Op de deuren zijn sporen van paardentanden zichtbaar. De rand van de douchecabine wordt gevormd door het muurtje dat vroeger rond de voerbak stond. De blauwe nagel aan een van Heins handen verraadt dat hij het meeste kluswerk zelf doet. 'Je spaart een hoop geld uit als je het zelf doet. Bovendien wíl ik graag zo veel mogelijk zelf doen, want ik weet precies hoe ik het wil hebben', zegt Hein.

Als je in een schuur woont, moet je ook zíen dat je in een schuur woont

Provinciaal monument

Café Drent, zoals de boerderij annex herberg vroeger heette, is in 1939 gebouwd door Harm Drent. In 1940 trokken, volgens de overlevering, de Duitsers erin. Na de oorlog waren de Canadezen te gast. Al die tijd woonden Harm Drent en zijn gelijknamige zoon er ook. Na de oorlog kreeg de locatie de functie van herberg, waar - volgens de verhalen - bij het ochtendgloren geregeld mannen enigszins beschonken de deur uit strompelden. Vanwege de functie die het gebouw door de decennia heen voor het dorp heeft gehad, is Café Drent als provinciaal monument aangewezen. De buurt is gunstig gestemd over de komst van het Groninger gezin. 'Ze vinden dat het hele dorp opknapt van de restauratie van onze locatie.' Bij het opknappen van het gebouw deden Hein en Aline bijzondere vondsten. ‘In de betonnen vloer van de hengstenstallen waren ijzeren dingen gegoten. Van landbouwwerktuigen tot een fietsenrek met reclame voor het Duitse biermerk Dortmunder. Die zullen ze na de oorlog wel bewust in het beton hebben gestopt. In de tuin vonden we een loodzware penning van een Duitse soldaat. En toen we in de boerderij een stuk van het behang los trokken, verscheen een tekening van Hitler. We hebben het maar laten zitten. Wel vragen we ons nog steeds af of die tekening er bewust was geplaatst of dat de bewoners hem letterlijk en figuurlijk achter het behang wilden plakken', zegt Hein lachend.

Het traject van vergunningen en subsidies ging volgens Hein en Aline niet over een geplaveide weg. Een Drentse keienweg is een betere metafoor. 'De gemeente werkte goed mee', begint Hein zijn verhaal. 'Zij wilden graag dat er iets gebeurde, omdat ons pand beeldbepalend is voor het dorp. Maar aan het contact met andere instanties heb ik drie maanden lang een dagtaak gehad.'

'Met name bij onze huisbank verliep het stroef. Na veel telefoontjes bleek dat het volgens hun richtlijnen überhaupt niet mogelijk was om de aankoop en restauratie te financieren.'
'Toen we bij Nationaal Restauratiefonds aanklopten, kwam er ineens schot in de zaak. Hun eerste belang is het in stand houden van het monument. Daardoor werkten zij vlot mee. Hun instelling was niet óf ze ons konden helpen, maar hóe ze ons konden helpen om het gebouw te behouden voor de toekomst. Van het Restauratiefonds kregen we een reguliere lening voor de aanschaf van het gebouw, met daarin een bouwdepot voor de bouwwerkzaamheden. Van het Drents Monumentenfonds, een samenwerking tussen de provincie Drenthe en Nationaal Restauratiefonds, kregen we een laagrentende lening voor de restauratie van de buitenkant van het gebouw.'

Hun instelling was niet óf ze ons konden helpen, maar hóe ze ons konden helpen om het gebouw te behouden voor de toekomst.
De restauratie is op wat schilderwerk na gereed en Aline en Hein kijken naar de toekomst. 'We willen zelfvoorzienend worden en daarmee bijdragen aan de bewustwording van de kinderen. Onlangs is de nieuwe pelletketel geïnstalleerd; we stoken nu CO2-neutraal. Later willen we een zonneboiler en/of zonnepanelen overwegen. Die kunnen we eventueel van de opbrengst van de bed & breakfast betalen.'

Tips van Hein en Aline:

  • Houd buren op de hoogte van de werkzaamheden, zodat ze zo min mogelijk hinder ondervinden van lawaai, rommel en af- en aanrijdende trucks.
  • Sluit een goede verzekering af. De leiding van de cementwagen van onze leverancier knapte. Dat veroorzaakte spetters op auto's van buren. Wij zijn blij dat we voor dat soort ongelukjes waren verzekerd.
  • Als je er op de locatie zelf geen ruimte voor hebt, regel dan een opslag voor de authentieke details die je tijdens het opknappen tegenkomt. Later kun je die weer toevoegen aan het gebouw.

Information about his project

Dit project is gefinancierd met: