Timelapse: Van Kraan13 tot Faralda Kraanhotel

Timelapse/montage: Kees Fopma, Captain Video

Hotel op hoogte in Amsterdam

Een tweede leven voor de laatst overgebleven kraan op de werf van de voormalige Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij in Amsterdam-Noord. Dat was de droom van initiatiefnemer van het Faralda NDSM Crane hotel, Edwin Kormann-Rudi.

De kraan van de werf die in 1978 haar poorten sloot is beeldbepalend in haar directe omgeving, maar was in slechte staat. Inmiddels is het 235 ton zware gevaarte voor de restauratie ontmanteld, verscheept en in een tijdsbestek van drie maanden gerestaureerd. Begin november 2013 is de kraan weer teruggeplaatst op de plek waar zij vandaan kwam, op de werf waar de kraan de skyline van de creatieve broedplaats weer bepaalt.

De restauratie was een ongekende operatie. Nog nooit eerder is voor een zo complex monumentaal object een horecafunctie gerealiseerd. Met een groot team van adviseurs en constructeurs heeft de initiatiefnemer ruim twee jaar nodig gehad om de eigenaar (de gemeente), benodigde ondernemers en financiers achter het project te krijgen. Voor tal van verschillende eisen is gezocht naar oplossingen. Voor de herbestemming was ook aanpassing van de originele constructie noodzakelijk. In de kraan zijn namelijk drie hotelsuites, een TV-studio en een exclusieve club gevestigd.

De grootste uitdaging bleek echter de ontwikkeling en restauratie binnen het beoogde budget. Tijdens het proces waren meer aanpassingen noodzakelijk dan vooraf voorzien. Zo werden er vanuit brandveiligheid nieuwe eisen opgesteld tijdens de restauratie, wat kostbare aanpassingen tot gevolg had. Het succes van de restauratie en herbestemming is te danken aan een groot team van betrokkenen.

Gecompliceerde herbestemming met vast budget

De investering, in totaal bijna 2 miljoen euro, werd voor de helft met de laagrentende Restauratiefondsplus-hypotheek gefinancierd. Daarnaast werd een deel van het resterende bedrag door het Restauratiefonds gefinancierd in de vorm van een aanvullende lening met een marktconforme rente. Een overnachting in één van de drie design-suites op 50 meter hoogte met uitkijk over het IJ en de Amsterdamse binnenstad kost tussen de vier- en zeshonderd euro per nacht. Dat het project aantrekkingskracht heeft blijkt wel uit de aandacht die het in de (inter)nationale en lokale media heeft gekregen, maar ook uit het aantal boekingen. De eerste maanden na opening was er geen plek meer te krijgen in het kraanhotel.

Information about his project