Op vrijdag 1 december heeft Jan Burgmans, initiatiefnemer van de herbestemming van voormalig Weverij ‘De Ploeg’, de Pieter van Vollenhovenprijs 2017 in ontvangst mogen nemen. Jan Burgmans ontvangt de prijs voor de wijze waarop hij deze markante door Gerrit Rietveld ontworpen fabriekshal nieuw leven in heeft geblazen. De prijs is zojuist persoonlijk uitgereikt door prof. Mr. Pieter van Vollenhoven in Bergeijk.

Na jaren van leegstand heeft ondernemer Jan Burgmans, directeur Bruns BV, producent van musea & tentoonstellingen, de uitdaging opgepakt de fabriekshal De Ploeg een nieuwe bestemming te geven. Het markante complex uit 1958 valt op door zijn acht karakteristieke gebogen sheddaken. De meubelstoffen van de toenmalige Weverij De Ploeg stonden bekend om hun hoge technische kwaliteit met moderne dessins. Het omringende park is destijds ontworpen door tuinarchitect Mien Ruys.

”Het was een enorme klus om de herbestemming van dit rijksmonument voor elkaar te krijgen. Met name vanwege de hoge investering en de geografische ligging” aldus Burgmans .“Je moet echt wel een beetje gek zijn om dit te doen. Maar mede door de steun van de gemeente en de provincie is het gelukt en is dit prachtige gebouw weer van waarde voor Bergeijk en omgeving. De fabriek is dichtbij de oorspronkelijke functie gebleven en dient nu als productiewerkplaats voor de ontwikkeling van museale tentoonstellingselementen”.

Voor zijn inzet en doorzettingsvermogen krijgt Jan Burgmans nu de Pieter van Vollenhovenprijs uitgereikt. Met de prijs, die door een onafhankelijke jury van erfgoedspecialisten wordt toegekend, wil prof. mr Pieter van Vollenhoven zijn waardering uitspreken voor initiatiefnemers van herbestemmingen. “Herbestemming is van levensbelang voor een monument. Een monument zonder goede bestemming is eens ten dode opgeschreven. De inzet van deze initiatiefnemers wil ik dan ook stimuleren en belonen”, aldus Van Vollenhoven.

De Pieter van Vollenhovenprijs is een jaarlijks terugkerende prijs aan een particulier of organisatie die de uitdaging is aangegaan om een monument in Nederland te behouden door het een nieuwe bestemming te geven.