Ondersteuning aan publiekstoegankelijke rijksmonumenten wordt voortgezet tot 1 juli 2022

Publicatiedatum

Met de verlenging van de coronamaatregelen door het kabinet deze week is ook de regeling van de Opengestelde Monumenten-Lening verlengd. Eigenaren van rijksmonumenten kunnen tot 1 juli 2022 gebruik maken van de regeling, die in de coronaperiode in het leven is geroepen.

Beurs van Berlage - Amsterdam

Rijksmonumenten die open zijn voor publiek, zoals musea, horeca, evenementenlocaties, kunnen met deze gunstige lening het verlies van inkomsten opvangen. Op deze manier kan het onderhoud dat monumenten op regelmatige basis nodig hebben voortgezet worden en blijft cultureel erfgoed ook in deze periode in goede staat. Vanaf de start van de regeling in juni 2020 maakten meerdere organisaties gebruik van de lening. Zowel kleine als grote organisaties hadden baat bij de extra steun. Bijvoorbeeld musea zoals Ons’ Lieve Heer op Solder of Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam. Of evenementenlocaties zoals de Beurs van Berlage in Amsterdam of Het Witte Kasteel in Loon op Zand.  

Wij zijn blij om continuïteit te kunnen bieden aan organisaties met publiekstoegankelijke rijksmonumenten voor wie de bezoekersstroom nog erg onzeker is in de komende tijd. Dit komt ten goede aan het behoud van monumenten

aldus Stefan Vos, teamleider Financieringen

Achtergrond Opengestelde Monumenten-Lening 

De lening is er voor alle organisaties en bedrijven die eigenaar zijn van een (voor het publiek opengesteld) rijksmonument. Monumenteigenaren kunnen met de lening de huidige moeilijke tijd overbruggen en zich weer richten op het onderhoud van hun pand en het toekomstbestendig maken van hun organisatie, ook na de coronacrisis. Zo blijft het cultureel erfgoed in Nederland behouden. De achtergestelde lening kent gunstige voorwaarden. Zo mag een organisatie er 15 jaar over doen om af te lossen, is de rente 1% en maximaal de eerste drie jaar zijn aflossingsvrij. 

De achtergestelde lening is in coronatijd ontwikkeld in samenwerking met de Federatie Instandhouding Monumenten (FIM) en diverse erfgoedorganisaties met als doel om eigenaren te ondersteunen in het (toekomstig) behoud van hun publiekstoegankelijke rijksmonument(en) en hun monumentenorganisaties.

Monumenten die al gebruik maakten van de Opengestelde Monumenten-Lening

Compilatie

Corona Care Team

Ons Corona Care Team helpt u graag op weg met een aanvraag voor de lening. 
corona@restauratiefonds.nl 
088 – 253 91 70 

Alles over de regeling

Meer lezen

Lees meer over de extra steun van het kabinet aan de culturele en creatieve sector. 

Meer over extra steun kabinet