Ondersteuning publiekstoegankelijke rijksmonumenten

Publicatiedatum

Rijksmonumenten die open zijn voor publiek kunnen minder bezoekers ontvangen na de aankondiging van de aangescherpte maatregelen. De Opengestelde Monumenten-Lening kan organisaties een extra vangnet bieden om het onderhoud van het monument te bekostigen en een toekomstbestendige organisatie te zijn op de langere termijn.

Ondersteuning rijksmonumenten bij onzekerheid over bezoekersstroom

Rijksmonumenten die open zijn voor publiek, zoals musea, evenementen en horecalocaties kunnen minder bezoekers ontvangen na de aankondiging van de aangescherpte maatregelen. De Opengestelde Monumenten-Lening kan deze organisaties een extra vangnet bieden om het onderhoud van het monument te kunnen bekostigen en een toekomstbestendige organisatie te zijn op de langere termijn. Zo blijft het cultureel erfgoed in Nederland behouden, ook na de coronacrisis.

In oktober is de uiterst gunstige leenfaciliteit, die in de coronaperiode beschikbaar is gesteld voor publiekstoegankelijke rijksmonumenten, wederom verlengd tot en met 31 december 2021. De regeling heeft een groot aantal organisaties ondersteund om deze onzekere periode te overbruggen. De lening werd door de organisaties veelal ingezet om het onderhoud van monumenten en de bedrijfsvoering goed op pijl te kunnen houden, maar ook als financieel vangnet vanwege nog onzekere vooruitzichten. De Opengestelde Monumenten-Lening is een achtergestelde lening. Hiermee wordt het aansprakelijk vermogen van een organisatie versterkt.   

Ook museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam maakt gebruik van de regeling.

“Museum Ons’ Lieve Heer op Solder heeft dit jaar de Opengestelde Monumenten-Lening aangevraagd. Vanwege de onzekerheid over hoe de toeristenstroom in Amsterdam zich zal ontwikkelen hebben wij met deze regeling een mooi vangnet om ook op langere termijn aan onze verplichtingen te kunnen voldoen. Dit komt ten goede aan de continuïteit van het museum én aan het behoud het rijksmonument”, aldus directeur Birgit Büchner.

Voor 1 december 2021 aanvragen
Organisaties die nog gebruik willen maken van de regeling kunnen deze nog tot en met 1 december 2021 aanvragen bij het Restauratiefonds. Dan is er nog voldoende tijd om de achterstellingsakte van de lening voor de uiterlijke datum van 31 december 2021 bij de notaris te ondertekenen.

Heeft u hulp nodig bij uw aanvraag? Het Corona Care Team van het Restauratiefonds begeleidt organisaties bij de aanvraag, zodat tijdig de benodigde middelen beschikbaar zijn.

Over de Opengestelde Monumenten-Lening
De lening is er voor alle organisaties en bedrijven die eigenaar zijn van een (voor het publiek opengesteld) rijksmonument. De achtergestelde lening kent gunstige voorwaarden. Zo mag een organisatie er 15 jaar over doen om af te lossen, is de rente 1% en maximaal de eerste drie jaar zijn aflossingsvrij.

De lening is in coronatijd ontwikkeld in samenwerking met de Federatie Instandhouding Monumenten (FIM) en diverse erfgoedorganisaties met als doel om eigenaren te ondersteunen in het (toekomstig) behoud van hun publiekstoegankelijke rijksmonument(en) en hun monumentenorganisaties.

U leest alles over de regeling op deze pagina.

Corona Care Team
corona@restauratiefonds.nl
088 – 253 91 70