Open Monumentendag 2017 officieel geopend

Donderdag is de 31ste Open Monumentendag officieel geopend door prof. mr. Pieter van Vollenhoven op het Drentse landgoed Overcinge in Havelte. Hij gaf hiermee het startsein voor twee bijzondere dagen waarin ruim vierduizend Nederlandse monumenten gratis toegankelijk zijn voor het publiek.

Thema Open monumentendag 2017:  ‘Boeren, burgers en buitenlui’.

Open Monumentendag wordt dit jaar gehouden op 9 en 10 september en staat in het teken van ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met die drie begrippen was in feite iedereen genoemd: de bewoners van stad en land plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats. Het thema wijst op hun onderlinge relaties, en dus op voedsel, grondstoffen, handel, vervoer, communicatie, markten, kermissen en volksvermaak.

Positieve aandacht voor monumenten

In zijn speech sprak Van Vollenhoven de genodigden en belangrijke partners toe uit de monumentensector. “Open monumentendag is de afgelopen jaren de basis geweest voor vele positieve ontwikkelingen in de monumentensector. Het jaarlijks terugkerende evenement zorgt voor positieve aandacht voor monumenten en draagt bij aan het besef dat ons prachtige erfgoed behouden moet blijven. Fantastisch om te zien dat nu ook verduurzaming en herbestemming de aandacht krijgen die het verdient.”

Belang van een goede samenwerking

Ook directeur Kees-Jan Dosker van het Nationaal Restauratiefonds, 30 jaar partner van Open Monumentendag, complimenteerde de aanwezigen en benadrukte het belang van samenwerking in de monumentensector. Hij bedankte niet alleen gemeente Westerveld voor de gastvrijheid, maar gaf tevens een groot compliment aan de hele provincie Drenthe en Stichting Nederland Monumentenland voor hun inzet om monumenten onder de aandacht te brengen: “Door de samenwerking en inzet van gemeenten, provincies, 1000-en vrijwilligers, eigenaren, belangstellenden en liefhebbers, kunnen wij laten zien hoe mooi onze Nederlandse monumenten zijn en hoe belangrijk het is om deze historische gebouwen te bewaren voor de toekomst”.

Meer informatie

Voor meer informatie over Open Monumentendag en welke gebouwen u kunt bezichtigen en beleven kijk op de website van Open Monumentendag.