Verlenging ondersteuning publiekstoegankelijke rijksmonumenten in coronatijd

Publicatiedatum

De deuren van monumenten zijn weer open. Na maanden van sluiting kunnen bezoekers weer genieten van erfgoed in onder meer musea, horeca, winkels, et cetera. In het afgelopen jaar ondersteunden wij eigenaren van publiekstoegankelijke rijksmonumenten om de lockdown periode zonder inkomsten te overbruggen met de Opengestelde Monumenten-Lening. Met de verlenging van de steunpakketten door het kabinet is ook deze regeling verlengd tot 1 oktober 2021.

Winkel van Sinkel Utrecht

Kees Eijrond maakt ook gebruik van de Opengestelde Monumenten-Lening. Hieronder leest u hoe hij de gunstige lening heeft kunnen inzetten in deze coronaperiode.

Als eigenaar van het pand De Winkel van Sinkel aan de Oudegracht in Utrecht, Nederlands eerste warenhuis, ben ik zeer ingetogen met de wijze waarop het Restauratiefonds in deze coronacrisis eigenaren van rijksmonumenten bijstaat om de kasstroom in stand te houden. 

Als eigenaar heb ik huurders tegemoet willen komen in de coronacrisis door huuraanpassingen. Via mijn relatie bij de Triodos Bank kwam ik erachter dat het Restauratiefonds een speciale kredietlijn heeft opgezet om monumenteneigenaren de coronacrisis door te helpen.

Ik ben onder de indruk van de snelheid en vakkundigheid waarmee het Restauratiefonds mijn dossier heeft behandeld en ben hen daar zeer erkentelijk voor.

De lening is er voor alle organisaties en bedrijven die eigenaar zijn van een (voor het publiek opengesteld) rijksmonument. Monumenteigenaren stellen met de lening het behoud van hun pand ook na deze coronacrisis veilig. Zo blijft het cultureel erfgoed in Nederland behouden. De achtergestelde lening kent gunstige voorwaarden. Zo mag een eigenaar er 15 jaar over doen om af te lossen, is de rente 1% en de eerste drie jaar zijn aflossingsvrij.

Meer over de Opengestelde Monumenten-Lening