Hulp van de Restauratiewijzer bij de restauratie van uw monument

Een monument aankopen en restaureren is een hele onderneming. Met de Restauratiewijzer kunt u gebruikmaken van een uitgebreid stappenplan, informatie en deskundige hulp. 

De Restauratiewijzer is speciaal ontwikkeld voor (toekomstige) eigenaren van monumenten met een restauratiebehoefte die een (laagrentende) lening willen aanvragen. De Restauratiewijzer is niet gericht op het aanvragen van een Subsidie Instandhouding Monumenten Weet u niet zeker of het in uw situatie interessant is om van de Restauratiewijzer gebruik te maken? Vraag het de medewerkers van de Restauratiewijzer. 

Restauratiewijzer, ook voor u?

 • U bent (aankomend) eigenaar van een monument
 • U heeft een restauratiebehoefte

 • U wilt lenen tegen een lage rente

Komt u in aanmerking voor een Instandhoudingssubsidie? Dan is de Restauratiewijzer niet op uw situatie van toepassing. Wij verwijzen u graag door naar de pagina over het aanvragen van een Instandhoudingssubsidie.

De voordelen op een rij

 • Gratis deskundige hulp bij de financiële en procedurele kant van uw restauratie.
 • Speciaal ontwikkelde website met checklists en stappenplannen.
 • Wij beoordelen de financiële haalbaarheid van uw project; voordat u begint aan uw restauratie weet u wat uw (financiële) mogelijkheden zijn.
 • U kunt, als klant van de Restauratiewijzer, tegen betaling ook gebruik maken van de Quick Scan (vanaf 430 euro) door een bouwkundig expert van de Monumentenwacht. Hiermee krijgt u snel inzicht in het nodige onderhoud en de kosten (alleen mogelijk in de provincies Groningen, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Limburg). Met de begroting als basis berekenen wij voor u de mogelijke financiering van de restauratie en zo nodig ook de aankoop. Zo heeft u snel een concreet beeld van de financiële consequenties van de plannen. Op deze manier maakt u een verantwoorde (aankoop)keuze. 
 • Als klant van de Restauratiewijzer krijgt u korting op de CAR- en opstal verzekeringen van Donatus.

Contact met de Restauratiecoaches

088 - 253 90 10

Restauratieproces

De Restauratiewijzer biedt overzicht, bijvoorbeeld met dit overzicht van de fases van het restauratieproces.

Download het Proces Restauratie Rijksmonument

 

Voorwaarden aanvragen Restauratiewijzer

Hieronder leest u de voorwaarden waarmee u akkoord gaat als u op het digitale aanvraagformulier het vakje 'ik ga akkoord met de voorwaarden' aanvinkt.

 • Aard en looptijd van de dienstverlening

  U bent zich ervan bewust dat de dienstverlening zich beperkt tot de financiële en procesmatige aspecten. Het betreft geen financieel advies conform de Wet op het financieel toezicht (WFT). Bouwkundige aspecten blijven buiten het bereik van de Restauratiewijzer. De ondersteuning is gemaximeerd tot 2 jaar na ontvangst van het aanvraagformulier en kan qua tijdsbesteding worden beperkt.
 • Inhoud

  De informatie in de digitale applicatie (website) is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Aan de inhoud ervan kunnen echter geen rechten ontleend worden.
 • Beperkte aansprakelijkheid

  Het Restauratiefonds kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gehouden voor schade, van welke aard dan ook, voortkomend uit haar dienstverlening.
 • Wet Bescherming Persoonsgegevens

  Uw gegevens worden geregistreerd conform de bepalingen van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Lees ook ons privacy statement.
 • Nieuwsbrieven 

  U geeft het Restauratiefonds toestemming voor het verzenden van de volgende nieuwsbrieven en mailingen:
  - Wij houden u op de hoogte van actualiteiten, ontwikkelingen en evenementen met onze nieuwsbrief
  - Enkele keren per jaar ontvangt u de nieuwsbrief met inspirerende monumentenverhalen
  Uiteraard kunt u zich ten alle tijden afmelden voor de nieuwsbrieven.