Aflossingsvrije lening aftrekbaar?

Het kabinet heeft per 1 januari 2013 de mogelijkheden van de hypotheekrenteaftrek beperkt. Dit heeft gevolgen voor particuliere eigenaren van monumenten die een lening bij het Restauratiefonds hebben afgesloten of dat overwegen. U leest op deze pagina wat er is veranderd en wat dit voor u kan betekenen.

Heeft u een vraag?

Onze coaches staan voor u klaar

088 253 90 10

Nieuwe hypotheek; verplicht aflossen

Wie met ingang van 1 januari 2013 een hypotheek afsluit of de huidige hypotheek verhoogt, moet deze tijdens de looptijd van maximaal 30 jaar volledig aflossen om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Voor nieuwe leningen geldt dat alleen de rente op annuïteitenhypotheken en lineaire hypotheken na 31 december 2012 nog aftrekbaar is. De rente van nieuwe aflossingsvrije hypotheken is dus niet meer aftrekbaar. De rente op aflossingsvrije hypotheken die voor 1 januari 2013 zijn afgesloten blijft wel aftrekbaar, ook als u deze oversluit.

Maximale aftrek beperkt

De maximale aftrek op hypotheken wordt met ingang van 2014 beperkt. Die bedroeg in 2013 nog maximaal 52 procent van de inkomstenbelasting. Dit tarief wordt vanaf 2014 jaarlijks 0,5 procentpunt verlaagd. Vanaf 2020 tot 2023 zal de hypotheekrenteaftrek naar verwachting versneld worden afgebouwd met 3% per jaar tot een percentage van ongeveer 37%.

Gevolgen voor bestaande Restauratiefonds-leningen

De rente op bestaande leningen van Restauratiefonds blijft aftrekbaar. Dit geldt zowel voor de laagrentende leningen (Restauratiefonds-hypotheek en Restauratiefondsplus-hypotheek) als voor de aanvullende leningen op basis van annuïteit.

Geen aftrek nieuwe aflossingsvrije lening

De rente op nieuwe aflossingsvrije leningen die zijn afgesloten na 31 december 2012 is niet langer aftrekbaar. Een aflossingsvrije lening gesloten voor 1 januari 2013 kan nog wel worden overgesloten. Hierbij geldt wel dat de hoogte maximaal van 50% van de marktwaarde na restauratie kan zijn en nooit meer dan de hoogte van de bestaande aflossingsvrije lening. Het Restauratiefonds biedt alleen nog aflossingsvrije leningen aan die voldoen aan deze fiscale voorwaarden.

Deze publicatie is niet bedoeld als financieel of fiscaal advies.