Hoe kunt u de onderhoudskosten laten vaststellen

Als u een concreet restauratieplan heeft (tekeningen van de oude en nieuwe situatie, bestek, begroting of offerte(s)), dan kan Belastingdienst Bureau Monumentenpanden vaststellen welke kosten onderhoudskosten zijn. Deze kosten zijn daarmee voor 80% fiscaal aftrekbaar.

Een verzoek tot vaststelling van de onderhoudskosten dient u in bij het Bureau monumentenpanden van de eenheid Belastingdienst/kantoor Amsterdam (BBM). U kunt de BBM ook telefonisch bereiken: 088 - 152 81 55.

Heeft u een vraag?

Onze coaches staan voor u klaar

088 253 90 10

Bezoek door Belastingdienst

Een taxateur van de Belastingdienst in uw regio komt naar de huidige situatie van het pand kijken. Naar aanleiding van uw begroting maakt de taxateur het verschil tussen onderhoudskosten en verbeterkosten. Dit hele traject duurt ongeveer 10 weken. Omdat u deze onderhoudskosten voor 80% fiscaal mag verrekenen en de onderhoudskosten grotendeels de basis zijn voor de hoogte van de Restauratiefonds-hypotheek, is dit een belangrijk traject. De financiële haalbaarheid van uw restauratie kan hiervan afhangen.

Tips

  • Wilt u gebruik maken van de Restauratiefonds-hypotheek, geef dan in het aanvraagformulier het BBM toestemming om de uitkomst ook naar het Restauratiefonds te sturen. Dit is zowel voor u als voor het Restauratiefonds gemakkelijk.
  • Controleer op het formulier goed welke stukken nodig zijn als bijlagen, dat scheelt doorlooptijd.
  • Vraag vooral tijdig aan. Wij adviseren u het fiscale verzoek ruim vóór de aanvang van de eerste restauratiewerkzaamheden in te dienen. Binnen 10 weken geeft het BBM normaliter een beslissing of een advies af.
  • Heeft u een Quick scan van de Monumentenwacht, stuur deze ook mee als extra onderbouwing naar de Belastingdienst.

Download

Belastingdienst

Niet zonder toestemming Restauratiefonds beginnen

ook al heeft de BBM akkoord gegeven. Heeft u nog geen offerte van ons: vraag om ‘toestemming start’.