Komt u in aanmerking voor fiscaal voordeel?

U kunt gebruik maken van het fiscale voordeel wanneer u aan de volgende eisen voldoet:

  • U bent in het bezit van een rijksmonument;
  • U gaat uw pand restaureren of onderhouden;
  • U betaalt belasting in Nederland.

Door deze ‘monumentenaftrek’ ontvangt u een deel van de kosten die u gaat maken aan het ‘onderhoud’ van uw pand, terug in uw portemonnee. De kosten die in aanmerking komen voor de fiscale aftrek zijn 80% van de onderhoudskosten. Deze onderhoudskosten worden vastgesteld door de Belastingdienst.

Heeft u een vraag?

Onze coaches staan voor u klaar

088 253 90 10

Welke stappen gaat u nemen?

U kunt er voor kiezen de onderhoudskosten voor de start van de restauratie vast te laten stellen. Dit is zelfs verplicht wanneer u gebruik wilt maken van de Restauratiefonds-hypotheek. In sommige gevallen kan de Belastingdienst naar aanleiding van een gespecialiseerde begroting zelfs al een vaststelling doen voordat u het pand gekocht heeft. Aan deze vaststelling door de Belastingdienst zijn geen kosten verbonden. Dit verzoek dient u in als u al eigenaar bent of beschikt over een (voorlopig)koopcontract.

De stappen voor het vaststellen van de onderhoudskosten zijn:

Stap 1

U maakt plannen (tekeningen) en een begroting. Hierin specificeert u de kosten die u gaat maken of u vraagt offertes aan bij uw aannemer.

Stap 2

U stuurt uw plannen naar Bureau Monumenten van de Belastingdienst. De Belastingdienst gaat kijken of de kosten die u gaat maken onderhoudskosten of verbeterkosten zijn. De onderhoudskosten zijn voor u interessant. (alleen verplicht wanneer u gebruik wilt maken van de Restauratiefonds-hypotheek)

Stap 3

De som van de vastgestelde onderhoudskosten kosten mag u (na aftrek van subsidies en verzekeringspenningen) voor 80% in mindering brengen op uw fiscaal belastbare inkomen. Dit doet u in uw aangifte middels de persoonsgebonden aftrek, dit geldt voor particulieren. U kunt de teruggaaf ook versnellen door een (aangepast) verzoek te doen voor de Voorlopige aanslag bij de Belastingdienst.

Stap 4

U gebruikt het bedrag aan fiscaal aftrekbare onderhoudskosten (80% van de onderhoudskosten) totdat uw belastbaar inkomen op nul staat. Het (mogelijk) overgebleven bedrag neemt u mee naar het volgende jaar. Hoeveel u van de fiscaal aftrekbare onderhoudskosten in dit jaar aftrekt test u gemakkelijk met uw digitale belastingaangifte.

In Stap 10 van het aankoop- en restauratieproces kunt u nog meer lezen op de vaststelling van de onderhoudskosten.

Download

Belastingdienst