Wat is voordeliger: Restauratiefonds-hypotheek of Brim subsidie?

Als u kunt kiezen tussen subsidie of een Restauratiefonds-hypotheek, wat is dan voordeliger voor u? Twijfelt u of u een keuze heeft? Neemt u dan contact op met uw coach. Op basis van een aantal standaard uitgangspunten proberen we u alvast op weg te helpen.

Heeft u een vraag?

Onze coaches staan voor u klaar

088 253 90 10

Indicatie van de grens vanaf wanneer de Restauratiefonds-hypotheek voordeliger is

De herbouwwaarde is vanaf 2013 van belang. Hoe hoger de herbouwwaarde, hoe hoger de maximale subsidie. Als u langer dan 10 jaar in het pand blijft wonen is de Restauratiefonds-hypotheek grofweg voordeliger vanaf de volgende onderhoudskosten:

Onderhoudskosten van € 35.000,- bij een herbouwwaarde van € 250.000,-
Onderhoudskosten van € 38.000,- bij een herbouwwaarde van € 500.000,-
Onderhoudskosten van € 55.000,- bij een herbouwwaarde van € 1.000.000,-
Onderhoudskosten van € 140.000,- bij een herbouwwaarde van € 2.500.000,-

Let ook op de volgende specifieke situaties:

  • Uw fiscale voordeel is bij de Restauratiefonds-hypotheek groter, omdat u de subsidie op de onderhoudskosten in mindering moet brengen en bij de Restauratiefonds- hypotheek niet. Dus ook de hoogte van uw belastingpercentage heeft invloed op de vraag wat voor u, wanneer voordeliger is.
  • De Restauratiefonds-hypotheek kunt u 365 dagen per jaar aanvragen. De subsidie elk jaar van 1 februari tot en met 31 maart.
  • Als u de subsidie aanvraagt heeft u kans op een afwijzing in verband met onvoldoende budget.
  • Op een Restauratiefonds-hypotheek kunt u direct gaan declareren (door het insturen van facturen) en uitbetaald krijgen. De subsidie wordt voor een periode van 6 jaar verstrekt, in principe wordt elk jaar 1/6 deel van de subsidie beschikbaar gesteld (bij grotere restauratie). U kunt overigens wel een andere manier van bevoorschotting aanvragen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het eerste subsidie jaar is altijd een jaar later dan waarin u de subsidie aanvraagt.

Voor informatie over subsidie en het aanvragen kunt u terecht bij de subsidie verstrekkende partij: de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
(033) 421 74 56.