Wilt u investeren in een monument en gaat u restaureren? Dan kan het Nationaal Restauratiefonds u helpen met duidelijke processen en maatwerkfinancieringen. Het Restauratiefonds beschikt bovendien over een sterk netwerk, waardoor u snel verder kunt. Uw persoonlijke accountmanager helpt u op basis van uw wensen en het type monument.

Voorbereidingen monument restaureren

De restauratie van een monument vraagt om specifieke voorbereidingen. Lees hieronder de aandachtspunten. Heeft u andere vragen? Dan kunt u die stellen aan uw accountmanager.

Benodigde vergunningen

Voor vrijwel iedere restauratie is een omgevingsvergunning nodig. Vraag die zo vroeg mogelijk aan bij de gemeente, zodat eventuele vertragingen beperkt blijven.

Kleine onderhoudswerkzaamheden aan onderdelen zonder monumentale waarde, vragen niet om een omgevingsvergunning. Op uw verzoek geeft de gemeente een verklaring af dat die vergunning niet vereist is. Vervolgens kunnen wij uw financieringsaanvraag in behandeling nemen. Vraag uw gemeente om het formulier Model Verklaring Geen Omgevingsvergunning Nodig    in te vullen.

Type monument

Een rijksmonument of gemeentelijk monument heeft invloed op uw financieringsmogelijkheden. Is het geen rijksmonument? Dan kunt u bij de gemeente nagaan of het een gemeentelijk, een provinciaal of een beeldbepalend pand is. 

Rijksmonumentenregister

Welke financiering past bij mij?

Door een aantal vragen te beantwoorden kunt u zien welke financieringsmogelijkheden het beste bij uw situatie passen.

 • Wat is de postcode en huisnummer van uw monument?
 • Wat betekent particulier?

  Particulier of zakelijk

  Particulier: het monument is uw eigen woning.
  Zakelijk: u vraagt financiering aan als rechtspersoon, dat kan bijvoorbeeld een bedrijf of een stichting zijn.

 • Wat betekent restauratie

  Restauratie

  U onderhoudt uw monument, om de monumentale waarden van het pand te behouden.

 • Wat betekent herbestemmen

  Herbestemmen

  U geeft een nieuwe functie aan uw pand (bv. horeca- of zorgfunctie).

 • Wat betekent verduurzamen

  Verduurzamen

  U past energiebesparende maatregelen toe aan uw pand.

Subsidie of financiering

Het type monument bepaalt onder andere of er mogelijkheden zijn voor een subsidie of financiering. 

 • Lenen tegen een lage rente? Bekijk de mogelijkheden.
 • De Instandhoudingssubsidie is voor rijksmonumenten die van oorsprong geen woonhuizen zijn. De Woonhuisregeling is voor rijksmonumenten met een woonfunctie. Neem contact met ons op als u meer wil weten over de keuze tussen lenen en subsidie.
 • Voor gemeentelijke monumenten bestaan in sommige gevallen regelingen vanuit provincies en gemeenten.

Het Restauratiefonds beschikt over actuele kennis van financieringsmogelijkheden. Uw accountmanager helpt u bij uw vraagstukken en uw mogelijkheden.

Duurzaam restaureren

Verduurzaming van een monument is belangrijk voor lagere energiekosten en verbeterd comfort. Bovendien zullen ook monumenten zich moeten aanpassen aan de duurzaamheidsvereisten. Gespecialiseerde adviseurs helpen u bij het vinden van een slimme balans tussen monumentale waarden en verduurzamen.

Verduurzamen monument 

Verzekeren

Een monument vereist meestal een (maatwerk)verzekering die de herbouwwaarde verzekert, zonder dat u te veel betaalt. Kies ook voor een goede CAR-verzekering tijdens de restauratie. Hiermee bent u verzekerd voor schade door restauratiewerkzaamheden.

Lees meer over verzekeringen

 

Over onze dienstverlening

Het Restauratiefonds biedt maatwerkfinancieringen om te ondernemen in een monument. Met onze kennis van de procedures en ons relevante netwerk kunnen wij u ondersteunen bij specifieke vraagstukken.

Meer over onze dienstverlening