Monumentencoaches
Nadja, Henrieke en Barbara zijn Monumentencoaches bij het Restauratiefonds. Zij maken (toekomstige) eigenaren van monumenten wegwijs in monumentenland. Heeft u een vraag? Neem gerust contact op via info@monumenten.nl. Bellen kan ook. Het nummer is 088 253 90 10.
Onze Monumentencoaches
De Monumentencoach begeleidt (toekomstige) eigenaren van monumentale panden voor en tijdens de restauratie op financieel en procedureel gebied. De dienstverlening van de Monumentencoach is gratis.
Nadja heeft veel ervaring met het begeleiden van eigenaren. Zij is is expert op het gebied van het verduurzamen van monumenten. Nadja is teamlid van de Monumenten Community. Sinds 2012 werkt zij bij het Restauratiefonds en woont zelf in een pand dat op de nominatie staat om een gemeentelijk monument te worden. Een ervaringsdeskundige dus.
Henrieke is coach sinds 2021. Die baan is op haar lijf geschreven, want zij deed onder meer erfgoedstudies en is enorm enthousiast over monumenten en hun eigenaren. Zij actualiseert de gemeentepagina’s op monumenten.nl. Henrieke: “Monumenten zijn mooi en belangrijk, ze geven je letterlijk een kijkje in het verleden.”
Barbara is een energieke, luistervaardige informatiegever met passie voor monumenten, ook zij is teamlid van de Monumenten Community en richt zich in het bijzonder op de de Specialistenwijzer. Vaak hoor ik:” wat heb jij leuk werk!” En dat kan ik alleen maar met een volmondig “Ja, absoluut” beantwoorden. Want wat maakt dit werk zo leuk?
De variatie aan vragen, geen gesprek is hetzelfde. En door die vragen te beantwoorden, het gesprek aan te gaan, zetten wij (aanstaand) monumenteigenaren op het juiste spoor. We begeleiden ze en we denken met ze mee. En of het nu over restaureren, verduurzamen of iets heel anders gaat; het levert prettige gesprekken op waar mensen echt blij van worden. Juist omdat wij die leemte in kennis opvullen waardoor de (aanstaand) eigenaar verder kan met het behoud van het monument.
De Monumentencoaches hebben passie voor erfgoed en vinden het leuk om hun kennis over monumenten verder te brengen.
Wij denken graag met u mee
Heeft u plannen of vragen en kunt u hulp gebruiken? Onze Monumentencoaches denken graag met u mee. Neem contact met ons op via 088 253 90 10.
Dit doet een Monumentencoach
“Wij maken monumenteigenaren en mensen die een monument op het oog hebben wegwijs in monumentenland. Want er komt heel wat op je af als je een monument gaat restaureren, verduurzamen of aankopen. Daarnaast begeleiden we bij de financiële kant en geven we inzicht in de procedures.” De meeste vragen beantwoorden wij via de telefoon, maar natuurlijk ook via de e-mail. Veel van onze kennis staat op ook Monumenten.nl, maar eigenaren zoeken daarnaast graag naar persoonlijke contact op het moment dat ze zich aan het oriënteren zijn. Met elke vraag kan een eigenaar bij ons terecht. Niet alleen bij de start, maar ook als het tussendoor nodig is bij een nieuw onderhoudstraject bijvoorbeeld. En hebben wij het antwoord niet zelf in huis, dan weten wij eigenaren door te verwijzen naar specialisten. Op deze manier proberen wij eigenaren zo goed mogelijk te ondersteunen bij het in stand houden van hun monument.”
Onze Monumentencoaches bereikt u via info@monumenten.nl.
Vragen
Veelgestelde vragen
Algemeen
-
Een monument is een onroerende zaak die van algemeen belang is vanwege zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische waarde. Het kan een gebouw zijn zoals een woonhuis, een bedrijfspand, een fabrieksgebouw of een flat. Maar ook andere objecten kunnen een monument zijn, zoals een brug, een fontein of een park. Een monument kan wettelijk beschermd zijn als gemeentelijk monument of als rijksmonument.
-
Er zijn vier manieren om met uw pand stroom of warmte op te wekken met de zon:
- Zonnecollectoren voor warmtewinning
- Zonnepanelen voor stroomopwekking
- Hybride systemen die stroom én warmte opwekken
- Speciale bouwmaterialen zoals dakpannen voor stroomopwekking
Als eigenaar van een monument of een beeldbepalend zijn alleen de eerste drie opties voor u geschikt. Bij de vierde optie worden door het vervangen van de originele bouwmaterialen de monumentale waarden van uw pand aangetast. Op een nieuwbouw of een aanbouw kunt u wel gebruik maken van stroomopwekkende bouwmaterialen.
In de meeste gevallen heeft u een omgevingsvergunning nodig voor het plaatsen van een zonne-energiesysteem.
Lees hier meer over op Monumenten.nl.
-
De eigenaar is zelf verantwoordelijk voor de kosten van ieder onderhoud. Wel zijn er beperkte subsidiemogelijkheden voor de instandhouding van monumenten.
Rijksmonumenten: Eigenaren van beschermde rijksmonumenten komen in aanmerking voor een subsidie of een laagrentende lening via het Restauratiefonds. Onderhoudskosten voor rijksmonumenten zijn sinds 1 januari 2019 niet meer fiscaal aftrekbaar.
Gemeentelijke monumenten: Als eigenaar van een beschermd gemeentelijke monument kunt u in aanmerking komen voor een laagrentende lening via het Cultuurfonds voor Monumenten. Onderhoudskosten voor gemeentelijke monumenten zijn niet fiscaal aftrekbaar.
Bekijk het monumentenbeleid per gemeente op Monumenten.nl.
-
Bij het Restauratiefonds, uw gemeente en uw provincie kunt u terecht voor een financiering voor duurzame maatregelen. Ontdek welke financiering het beste bij u past.
Lees hier meer over op Monumenten.nl.