Financieren
Als (aankomend) eigenaar van een monument met plannen om te onderhouden, restaureren of verduurzamen wilt u weten hoe u dat financieel kunt aanpakken. Wij leggen het u uit.

Welke financiering past bij mijn monument?
Wij denken graag met u mee
Heeft u plannen of vragen en kunt u hulp gebruiken? Onze Monumentencoaches denken graag met u mee. Neem contact met ons op via 088 253 90 10.

Wat wilt u financieren?
Wat wilt u financieren?
Gaat u aan de slag met uw monument? Dan kunnen de onderhouds-, restauratie- of verduurzamingskosten behoorlijk oplopen. Uw persoonlijke Monumentencoach helpt u met het vinden van de juiste financiering op basis van uw wensen en uw monument.
Het Restauratiefonds stimuleert het combineren van plannen. Gaat u een aankoop of restauratie doen? Maak uw pand dan ook direct duurzamer! Neem contact op en ontdek samen met onze Monumentencoaches welke financiering het best past bij uw plannen.
-
Restauratie
Wilt u investeren in een monument en gaat u restaureren? Wij vertellen u hoe het zit met het restauratieproces.
-
Verduurzaming
Iedere energiebesparende maatregel of verduurzaming vraagt om zorgvuldigheid en maatwerk. Wij leggen u uit hoe het zit.
-
Herbestemming
Wilt u een monument restaureren en het een nieuwe bestemming geven? Dat kan! Wij vertellen u hoe het zit met het herbestemmen van monumenten.
-
Aankoop
Bent u een monument tegengekomen en wilt u weten wat het Restauratiefonds voor u kan betekenen? Wij vertellen u hoe het zit met de aankoop.
Handige gids
Gids Monumentaal wonen
Wonen in een monument brengt voordelen én spelregels met zich mee. De gratis gids Monumentaal wonen legt op eenvoudige wijze uit wat het betekent om eigenaar te zijn van een monument. U krijgt antwoord op de meest gestelde vragen over aanschaf, restauratie, behoud en financiering van monumenten. Een handige wegwijzer voor iedere eigenaar van een monument.

Lenen bij het Restauratiefonds
Lenen bij het Restauratiefonds
Onze organisatie heeft geen winstoogmerk en gaat voor springlevende monumenten met maatschappelijke impact. Dat doen we al sinds onze oprichting in 1985 door het ministerie van OCW. Hoe wij dat doen? De basis is een goede financiële ondersteuning. Want zonder geld zijn monumenten niet te behouden. Daarom helpen wij eigenaren aan leningen voor onderhoud, restauratie, verduurzaming en herbestemming.
Onze betrokken professionals staan dagelijks in contact met monumentenbezitters en voelen zich een beetje mede-eigenaar. Samen halen wij alles uit de kast om uw ideeën te realiseren, om zo bijzondere panden duurzaam te gebruiken.
Verstand van financieren, hart voor monumenten.

Vragen en contact
Veelgestelde vragen
Algemeen
-
Raadpleeg onze infographic om uw keuze te maken.
-
U kunt bij ons online een aanvraag doen voor een financiering. Eerst maakt u een account aan en vervolgens kunt u de aanvraag indienen. Er zijn verschillende stappen te nemen, u vult de gegevens zo volledig mogelijk in en op basis hiervan ontvangt u een voorlopig voorstel. Met dit voorstel kunt u een keuze maken voor de financiering, hierna levert u alle benodigde stukken aan. Als dit positief wordt beoordeeld ontvangt u van ons een offerte. Wanneer u akkoord gaat met de offerte zal de hypotheekakte kunnen passeren en kunt u van de start met de werkzaamheden aan uw pand.
Bekijk meer hierover op een speciale pagina over het aanvragen van een financiering bij het Restauratiefonds.
-
De aard en omvang van de verbouwingskosten kunnen bepalend zijn voor de vraag of wij u de aankoopfinanciering kunnen aanbieden. Het is dus essentieel om hier tijdig bij stil te staan.
Neemt u voor de aankoop van het pand eerst contact met ons op. Het Restauratiefonds biedt namelijk de mogelijkheid ook de aankoop van uw monument te financieren, mits de aankoop wordt gevolgd door (grote) restauratie, onderhoudswerkzaamheden en/of verduurzamingswerkzaamheden. Wellicht kan het Restauratiefonds u een aanbieding doen, wel zo gemakkelijk; alles in één hand bij een ervaren partij. Vraag ons naar de mogelijkheden en bekijk welke producten wij aanbieden. Wellicht is er een laagrentende financiering mogelijk voor een deel van de restauratie aan uw pand.
De Monumenten-hypotheek kan ingezet worden voor een aankoopfinanciering aanvullend op de restauratiefinanciering. Indien er minstens 20% van de totale financiering aangemerkt wordt als onderhouds- en/of verduurzamingskosten, dan zou het Restauratiefonds ook de aankoop kunnen financieren met deze marktconforme Monumenten-hypotheek. Voor zakelijke aankopen en of panden voor de verhuur is deze verhouding 1:3.
Wanneer kunt u de aankoopfinanciering bij ons aanvragen?
Het is in dit kader belangrijk te vermelden dat het Restauratiefonds het financieren van de aankoop vooral aanbiedt om mogelijk te maken dat de noodzakelijke restauratie plaats vindt en daarmee het pand in stand blijft. Het Restauratiefonds biedt de aankoopfinanciering niet aan om het bezit van monumentale panden te stimuleren. Daarom gelden er voor een aankoopfinanciering een aantal specifieke, op de uitvoering van de restauratie gerichte, voorwaarden.- Wij vragen bij de aanvraag al een globale begroting van een architect of aannemer (een schetsplan is voldoende).
- Verder dienen de subsidiabele kosten een substantieel deel van de totale financiering te vormen. Dit deel ligt ongeveer op 20%.
- Tot slot zal bij de financieringsopzet en de financiële toetsing een extra percentage ‘onvoorziene’ kosten worden meegenomen. Op die manier worden tegenvallers en meerwerk al in een vroeg stadium ingecalculeerd. Hiermee houden wij allemaal rekening door onze jaren lange ervaring van het financieren van monumenten.
Als u besluit de aankoopfinanciering elders te regelen, dan kunt u bij het Restauratiefonds nog steeds terecht voor de financiering van de restauratie. Uiteraard zijn aan deze (mogelijke deels laagrentende) financiering voorwaarden verbonden. Dit om te voorkomen dat u te hoge maandlasten krijgt. Met andere woorden: als u bij een bank te veel leent, kan het ertoe leiden dat wij u geen hypotheek mogen verstrekken. Wij adviseren u dan ook hier vooraf rekening mee te houden en contact met ons op te nemen.
Lees meer over het zakelijk aankopen van een monument.
-
Bij het Restauratiefonds, uw gemeente en uw provincie kunt u terecht voor een financiering voor duurzame maatregelen. Ontdek welke financiering het beste bij u past.
Lees hier meer over op Monumenten.nl.
Voor klanten
-
Ja dat kan, via onze website kunt u starten met uw financieringsaanvraag.
Heeft u hulp nodig bij het doen van de financieringsaanvraag? Neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.
-
Als het gaat om een financiering voor restauratie, dient de notaris te worden betaald bij het passeren van de akte. Deze kosten komen voor uw eigen rekening. U kunt de kosten achteraf wel declareren op uw Bouwrekening (als deze kosten zijn opgenomen in de offerte). Het Restauratiefonds heeft namelijk een geschat bedrag voor de notaris opgenomen in de financiering. Als het bedrag te hoog is ingeschat, dan wordt het resterende bedrag ook gestort op de Bouwrekening.
Wanneer er sprake is van aankoop en/of overname van een financiering, dan verzorgt het Restauratiefonds de betaling van de notariskosten.
Als er geen Bouwrekening wordt geopend en wel een bedrag resteert na verrekening van het bij de notaris ingehouden bedrag, dan wordt dit resterende bedrag naar rato afgelost op uw leningen.
Wij denken graag met u mee
Heeft u plannen of vragen en kunt u hulp gebruiken? Onze Monumentencoaches denken graag met u mee. Neem contact met ons op via 088 253 90 10.
