Samen financieren wij maatschappelijke impact
Als bestuurder of ambtenaar staat u steeds vaker voor de vraag hoe inwoners, toeristen, bedrijven en investeerders te kunnen aantrekken. Een duidelijke identiteit van een plaats of regio biedt inwoners en bedrijven de mogelijkheid om zich te onderscheiden.
Erfgoed is er al en draagt bij uitstek bij aan identiteit. U kunt een belangrijke rol spelen bij het zichtbaar maken van deze rijkdom door te investeren in monumenten. Hierdoor kunt u de maatschappelijke meerwaarde van erfgoed benutten!
Erfgoed is een vorm van maatschappelijk kapitaal dat, mits goed bewaard en benut, meerwaarde creëert voor uw regio. Restaureren blijft een grote opgave. Leegstaande panden vragen om een herbestemming. Verduurzaming is belangrijk voor gebruik en daarmee instandhouding.
Onze impact in 2022
- 392 leningen voor restauratie, verduurzaming en herbestemming van monumenten
- Ruim 106 eigenaren geholpen met het herstel van de cultuurhistorische waarde van hun monument door middel van restauratie en onderhoud
- 83 eigenaren geholpen met de financiering van de verduurzaming van hun rijksmonument
- Wij gaan leegstand tegen door 22 ondernemers te financieren die gaan herbestemmen
- Wij ontvangen 1.130.000 digitale bezoekers op onze platforms, hier maken wij eigenaren wegwijs in monumentenland
- Onze Monumenten Community telt 1.810 leden
- Online bereik: de websites Restauratiefonds.nl, Monumenten.nl en Herbestemming.nl zijn in 2022 totaal ruim meer dan 1,1 miljoen keer bezocht
- De nieuwsbrieven van Restauratiefonds, Monumenten.nl en Herbestemming.nl bereikten maandelijks samen 53.155 abonnees, mis ze niet en meld u aan
Onze duurzaamheidsimpact in 2022
- 9.446 unieke bezoekers voor de Zelfscan Duurzaam Monument, een toename van 37% ten opzichte van 2021
- Er werden 135 quickscans uitgevoerd, 4 haalbaarheidsonderzoeken en 31 keer werd gekozen voor een maatwerkadvies
- De vergoeding voor een Duurzame Monumenten (DuMo)-adviseur werd in 2022 aan 170 eigenaren uitgekeerd voor een totaalbedrag van 81.484 euro
- 16.219 keer is de website Monumenten.nl geraadpleegd op duurzaamheidskennis, alle duurzaamheidsinformatie van partners en het Restauratiefonds gebundeld op de pagina ‘een monument verduurzamen, hoe doet u dat?’.
- De Open Monumentendag met als thema Duurzaamheid trok landelijk ruim 1 miljoen publiek
- Met de Week van het Duurzaam Erfgoed bereikten we 290 deelnemers middels de talkshow en excursies
- Om onze kennis te delen met onze partners en de sector voeren we regelmatig onderzoeken uit, zoals het "Duurzaamheidsonderzoek voor de Routekaart Verduurzaming Monumenten" ten behoeve van de monumentensector
Samen monumenten in stand houden
Het Restauratiefonds investeert in de ruimtelijke kwaliteit van gebieden door (laagrentende) financieringen te verstrekken aan eigenaren, ontwikkelaars en beheerders van monumentaal vastgoed. Daartoe worden revolverende fondsen opgezet en gemanaged voor overheden en andere marktpartijen (o.a. private fondsen). Ook worden subsidies uitbetaald voor overheden. Daarnaast wordt kennis gedeeld om het proces van restaureren, verduurzamen of herbestemmen te versnellen.
Restauratie, verduurzaming en herbestemming dragen bij aan springlevende monumenten
Er zijn in Nederland zo’n 140.000 monumenten, waarvan meer dan de helft gemeentelijk monument is. Onze missie is heel overzichtelijk: ieder monument in Nederland springlevend. Door het heel duidelijk te stellen, is het ook meteen helder wat onze rol is.
Naast onze oorspronkelijke hoofdopdracht van restauratie, is ook verduurzaming en herbestemming heel relevant geworden. Wij geloven dat alleen restaureren, dat wil zeggen het op elkaar houden van de stenen, geen zin heeft.
Meer lezen over wat wij doen om duurzaamheid met oog voor behoud van kwaliteit te stimuleren?
Toegankelijke monumenten en steun in coronatijd
De Opengestelde Monumenten-Lening heeft Kinderdijk in staat gesteld om te blijven functioneren. De lening is hiermee ook een investering in de toekomst
Cees van der Vlist, directeur Werelderfgoed Kinderdijk
Nationaal Restauratiefonds Opengestelde Monumenten Lening Kinderdijk
We versterken maatschappelijke en culturele functies
We ondersteunen steeds meer sociaal maatschappelijke projecten en zien we dat de rol en de betekenis van deze plekken toeneemt in de buurt.
Door Covid-19 hebben we geleerd hoe waardevol ons erfgoed is in je eigen directe omgeving. Des te belangrijker om deze betekenisvolle plekken te behouden door eigenaren en ondernemers te ondersteunen bij het verduurzamen en restaureren van hun pand zodat deze gebruikt en toegankelijk blijven voor toekomstige generaties.
Fleur Cools, relatiemanager Cultuurfondsen voor Monumenten
Samenwerken met specialisten kwaliteit en vakmanschap
Bevorderen van kwaliteit door samenwerking
Samen met specialisten en partners delen wij kennis met eigenaren van monumenten. Want goed geïnformeerde eigenaren dragen bij aan kwalitatief herstel en behoud van monumenten.
Dezelfde euro voor de derde keer uitgeleend - het Revolving Fund
Het Revolving Fund is een duurzame financieringsbron voor de monumentenzorg. Eind 1996 is iedere gestorte euro precies één keer uitgeleend, vanaf 2014 wordt deze al voor de derde keer verstrekt. Bij de huidige omvang en productie kan vanaf 2025 naar verwachting iedere subsidie-euro voor de vierde keer voor een nieuwe restauratie worden ingezet. Zorg voor continuïteit in beschikbare middelen is voor eigenaren erg belangrijk. Zij weten dan waar ze aan toe zijn, zodat zij hun plannen ook daadwerkelijk kunnen financieren.
Zonder het Revolving Fund zou de restauratieachterstand anno 2015 zeker nog niet zijn weggewerkt tot een aanvaardbaar niveau.
Jan de Jong, projectleider Erfgoed & Kunsten, ministerie van OCW