Wonen in een monument
Wat is een monument? De één voelt de geschiedenis. De ander ziet een gebouw met karakter. En een derde ziet nieuwe mogelijkheden. Hoe dan ook: elk monument vertelt een verhaal en geeft een gezicht aan een buurt, plaats of regio.
Direct naar
Daar gaan we voor, samen met u.
Wat is een monument? De één voelt de geschiedenis. De ander ziet een gebouw met karakter. En een derde ziet nieuwe mogelijkheden. Hoe dan ook: elk monument vertelt een verhaal en geeft een gezicht aan een buurt, plaats of regio. Monumenten maken onze omgeving levendig, spannend en extra aantrekkelijk. Daarom wil het Restauratiefonds deze bijzondere gebouwen behouden. Want een monument moet worden beleefd en het verhaal moet worden doorverteld. Zo blijven monumenten springlevend! Daar maken we ons elke dag weer sterk voor. Met verstand van financieren en hart voor monumenten.
Waar kunnen wij u bij helpen?
Waar kunnen wij u bij helpen?
Gaat u aan de slag met uw monument? Dan kunnen de onderhouds-, restauratie-, of verduurzamingskosten behoorlijk oplopen. Uw persoonlijke accountmanager helpt u met het vinden van de juiste financiering op basis van uw wensen en uw monument.
Het Restauratiefonds stimuleert het combineren van plannen. Gaat u restaureren? Maak uw pand dan ook direct duurzamer! Neem contact met ons op en ontdek samen met onze accountmanagers welke financiering het beste past bij uw plannen.
-
Restaureren
Wilt u investeren in een monument en gaat u restaureren? Wij vertellen u graag hoe het zit met het restauratieproces.
-
Verduurzamen
Iedere energiebesparende maatregel of verduurzaming vraagt om zorgvuldigheid en maatwerk. Wij leggen u uit hoe dat werkt.
-
Herbestemmen
Wilt u een monument restaureren en het een nieuwe bestemming geven? Dat kan! Wij vertellen u hoe het zit met het herbestemmen van monumenten.
-
Nationaal Restauratiefonds
Monumenten maken onze omgeving levendig, spannend en extra aantrekkelijk. Daarom wil het Restauratiefonds deze bijzondere gebouwen behouden. Want een monument moet worden beleefd en het verhaal doorverteld. Zo blijven monumenten springlevend!
Speciaal voor u
Handige gids
Gids Monumentaal wonen
Wonen in een monument brengt voordelen én spelregels met zich mee. De gratis gids Monumentaal wonen legt op eenvoudige wijze uit wat het betekent om eigenaar te zijn van een monument. U krijgt antwoord op de meest gestelde vragen over aanschaf, restauratie, behoud en financiering van monumenten. Een handige wegwijzer voor iedere eigenaar van een monument.
Stappenplannen
Stappenplannen
U bent eigenaar van een monument, u heeft een restauratiebehoefte en wilt lenen tegen lage rente. Een monument aankopen, restaureren, herbestemmen of verduurzamen is een grote klus. Het Restauratiefonds heeft ruim 35 jaar ervaring op dit gebied en wil dit delen. Hieronder kunt u stapsgewijs het proces doornemen, per stap geven we tips en informatie die u helpen bij het proces.
Processtappen | Financieringsstappen |
---|---|
|
|
|
|
|
|
|
|
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen
Algemeen
-
Een monument is een onroerende zaak die van algemeen belang is vanwege zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische waarde. Het kan een gebouw zijn zoals een woonhuis, een bedrijfspand, een fabrieksgebouw of een flat. Maar ook andere objecten kunnen een monument zijn, zoals een brug, een fontein of een park. Een monument kan wettelijk beschermd zijn als gemeentelijk monument of als rijksmonument.
-
- De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen wijst rijksmonumenten aan. Vooraf krijgt de minister advies van de gemeente, de Raad voor Cultuur en de Provincie. Van bijna alle rijksmonumenten zijn beschrijvingen opgesteld waarin de redenen worden genoemd waarom het pand als beschermd monument wordt aangewezen. Bekijk alle rijksmonumenten op Monumenten.nl.
- Gemeentelijke monumenten worden aangewezen door het College van burgemeester en wethouders. De Commissie voor Welstand en Monumenten geeft het college vooraf advies. Gemeentelijk monumenten worden (nog) niet landelijk bijgehouden. U kunt dus niet in een lijst of register uw monument opzoeken. Daarbij deelt niet elke gemeente evenveel informatie over de gemeentelijke monumenten. Meer informatie vindt u op Monumenten.nl.
- Er ook provinciale monumenten in Nederland. Alleen de provincies Drenthe en Noord-Holland hebben provinciale monumenten. Bekijk hier meer over op Monumenten.nl.
-
De eigenaar kan zijn of haar mening geven over het voornemen van het rijk of de gemeente om een bouwwerk aan te wijzen als monument. Dat kan in de vorm van een schriftelijke zienswijze, eventueel aangevuld met een mondelinge toelichting (een hoorzitting). De mening van de eigenaar wordt meegenomen bij de besluitvorming van het college van burgemeester en wethouders (gemeentelijk monument) of van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (rijksmonument). Als u niet wilt dat uw pand op de gemeentelijke monumentenlijst komt te staan, kunt u hiertegen gedurende 6 weken na bekendmaking bij de gemeente bezwaar indienen.
-
De redengevende omschrijving vormt de juridische basis van de monumentenstatus. Ook al worden onderdelen niet apart genoemd, de bescherming betreft altijd het gehele object, inclusief het interieur.
De redengevende omschrijving van een rijksmonument is meestal summier en beperkt zich vaak tot de voorgevel. Voor de periodisering wordt gebruik gemaakt van Romeinse cijfers voor de eeuwen. Letters duiden de tijdvakken daarbinnen aan: A en B voor de 2 eeuwhelften; a, b, c en d voor de opeenvolgende eeuwkwarten.
Bij gemeentelijke monumenten ontbreekt in sommige gevallen een redengevende omschrijving. In dat geval is het object aangewezen zonder individuele beschrijving.
U kunt een redengevende omschrijving van een rijkmonument vinden op Monumenten.nl.
-
De bescherming geldt voor de staat van het pand op het moment van aanwijzing. U bent dan ook niet verplicht om het pand terug te restaureren als het als beschermd monument is aangewezen. Heeft u een subsidie gekregen voor een restauratie, dan bent u daarna wel verplicht tot onderhoud.
Voor klanten
Overweegt u een extra aflossing van uw lening(en) bij het Restauratiefonds? Lees hier alles over via onze pagina over Extra aflossen en kijk dan bij de kop Klantintegriteit bij aflossen zónder tussenkomst van de notaris.