De Mandenmakerij gaat terug naar z’n roots

Mandenmakerij in Wilhelminaoord

In het Drentse Wilhelminadorp kijkt u uw ogen uit. Dit bijzondere dorp behoort tot de Koloniën van Weldadigheid. Een oude gemeenschap uit de 19e eeuw, waar arme mensen uit de grote steden konden wonen, leven en werken. Inmiddels staat het gebied op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het staat dan ook vol met oude gebouwen en monumenten. Eén daarvan is de Mandenmakerij. Een oude fabriek uit 1900, waar de koloniebewoners manden en matten maakten. In 2017 is de Mandenmakerij succesvol herbestemd tot zorginstelling, met een laagrentende lening uit het Drents Monumentenfonds.

de heer Wiersma

Initiatiefnemer van deze herbestemming was Minne Wiersma, directeur van de Maatschappij van Weldadigheid, dat in het gebied van de Koloniën allerlei panden in beheer heeft. Voor hem was het direct duidelijk dat de oude Mandenmakerij weer een zorgbestemming moest krijgen Zo sluit het gebouw weer aan op het oorspronkelijke gedachtegoed van de Koloniën, die altijd bedoeld waren voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. Wiersma: 

Ga op zoek naar een herbestemming die past bij het verhaal over de oorsprong van het pand 

Zo voegt de herbestemming wat toe aan de geschiedenis. En de geschiedenis biedt een diepere laag voor de nieuwe herbestemming.”

Fijne zorgappartementen 

Al gelijk wekte het nieuwe plan voor de Mandenmakerij de interesse van zorgorganisatie Buro Ecolan, dat op zoek was naar een geschikte woonzorgvorm voor mensen met autisme. De prikkelarme omgeving van de Mandenmakerij zou een ideale plek zijn. In overleg werd besloten de Mandenmakerij om te bouwen tot 13 fijne zorgappartementen, waar de bewoners grotendeels zelfstandig wonen, maar wel 24/7 kunnen rekenen op goede zorg. Toen alle vergunningen en financieringen rond waren, startte de verbouwing, die – net als de Mandenmakerij – ook een maatschappelijk tintje had. Want de verbouwing is grotendeels uitgevoerd door mensen die nog in opleiding zijn om monumentale panden te restaureren.

Mandenmakerij in Wilhelminaoord
Mandenmakerij in Wilhelminaoord

Nieuwe fase in de geschiedenis

Wie een oud niet-geïsoleerd pand wil ombouwen tot comfortabel appartementencomplex, heeft wel een paar uitdagingen te overbruggen als het gaat om duurzaamheid. Daarom was duurzaamheid vanaf de eerste schetsen een belangrijk thema. Alle vloeren, muren en daken zijn geïsoleerd en voor de ramen is gekozen voor kathedraalglas: een speciaal soort isolerend glas voor monumenten. Verder zijn de schuine sheddaken belegd met 120 zonnepanelen en is er een warmtepomp geïnstalleerd. Zo zitten de bewoners er letterlijk en figuurlijk warmpjes bij. In 2019 betrokken de eersten hun fonkelnieuwe appartement. Wiersma: 

Trots op deze nieuwe fase in de geschiedenis van de Mandenmakerij

Drents Monumentenfonds

De herbestemming van de Mandenmakerij is voor een groot deel gefinancierd uit het Drents Monumentenfonds. Harry Kers was destijds de betrokken accountmanager. Harry: “Bij dit herbestemmingsproject is veel energie gestoken in het restaureren en verduurzamen van een prachtig monument. Dat sluit naadloos aan op de doelstelling van het Restauratiefonds en het Drents Monumentenfonds. Zeer trots dat wij de eigenaar een maatwerkfinanciering konden aanbieden. Daarmee is ook een zorgdoelgroep geholpen, die om dit soort locaties staat te springen. Alles kwam samen bij deze aanvraag.”

Mandenmakerij in Wilhelminaoord