In de Brouwerij in Leeuwarden

Willem Adema en Baukje

Middenin de coronacrisis toverde horecaondernemer Willem Adema een gemeentelijk monument om tot grand café, hotel en brouwerij. Ooit waren er in Leeuwarden meer dan 100 stadsbrouwerijen. In 1865 sloot de laatste haar deuren. Met de komst van In de Brouwerij kan Leeuwarden weer rekenen op een eigen stadsbrouwer.

Willem Adema

De droom van Adema werd niet zonder slag of stoot werkelijkheid. De staat van het gebouw viel tegen, het budget liep uit en corona sloot de deuren van de horeca. Dankzij samenwerking met meerdere partijen slaagde de ondernemer er toch in een publiekstrekker te realiseren in hartje Leeuwarden.


De klassieke stijl van het voormalige koetshuis is doorgevoerd in het boetiekhotel. De kamers bevinden zich op de bovenste etages. Via de prachtige binnentuin, die is overkapt met een glazen plafond, kom je aan de achterzijde bij de brouwerij. In de brouwerij zijn kosten noch moeite gespaard om een volwaardige productielocatie voor lokaal bier te realiseren. 

Dit wordt de trekker van Leeuwarden

 spreekt de eigenaar zijn droom uit. ‘Voorheen was ik eigenaar van Shooters, een feestcafé voor jongeren. Dit wordt nu dé plek voor een iets oudere doelgroep.’

bijzondere plafondschilderingen

“De eigenaar heeft veel lef getoond door in deze tijd te investeren in een gigantisch project en te kiezen voor hoogstaande restauratie en verduurzaming”, zegt Grietje Hofstede, accountmanager van het Restauratiefonds. “Alle unieke elementen zijn hersteld op basis van historisch onderzoek. Denk bijvoorbeeld aan kleuronderzoek.” Historische plafondschilderingen, die tijdens de sloopwerkzaamheden werden ontdekt, zijn gerestaureerd. En nieuwe muurschilderingen zijn toegevoegd door restaurateur Randolph Algera, die tevens kunstschilder is. “Er is een ton à anderhalve ton aan kosten gemaakt om schilderingen en ornamenten te behouden. Die details werden pas gedurende de herbestemming bekend, omdat ze tijdens de sloop van talloze voorzetwandjes en verlaagde plafonds tevoorschijn kwamen.

Brouwerij

Film Cultuurfondsen voor Monumenten 2022

Bekijk de video Cultuurfondsen voor Monumenten van 2022 waarin Baukje en Willem het verhaal van de herbestemming vertellen.

 

Dankzij de waardestijging, juist door de restauratie van de bijzondere plafondschilderingen, ontstond er gelukkig extra ruimte voor een financiering
 

Grietje Hofstede-Jensma