U wilt aan de slag met uw monument, hoe pakt u dat aan?
U gaat aan de slag met uw monument. Een goed begin is het halve werk! Met een goede voorbereiding maakt u de juiste keuzes en komt u niet voor onaangename verrassingen te staan. Wij helpen u daar graag bij met onze kennis van procedures en financieren.
Denk hieraan
Om goed voorbereid aan de slag te gaan hebben wij een aantal belangrijke onderwerpen voor u onder elkaar gezet:
Zoek uit welk type monument u heeft
Het soort monument bepaalt in belangrijke mate wat uw mogelijkheden zijn, zeker op financieel gebied. Onderzoek dus altijd eerst wat voor soort monument u heeft.
Vul het adres van uw monument in bij 'Welke financiering past het beste bij uw situatie', om te zien of uw monument een rijksmonument is. Betreft het geen rijksmonument, ga dan bij uw gemeente na of het een gemeentelijk monument, provinciaal monument of beeldbepalend pand is.
Wat mag er allemaal met uw monument?
Wilt u meer weten over de rechten en plichten die komen kijken bij de aankoop of bezit van een monument? Download dan onze Gids Monumentaal Wonen (hieronder). Deze is speciaal ontwikkeld voor (toekomstige) eigenaren van monumenten.
- Over aanschaf, restauratie en behoud van monumenten
- Nu ook: energiebesparende maatregelen
- Antwoord op de meest gestelde vragen
- Van vergunning tot uitvoering
Heeft u al aan duurzaamheidsmaatregelen gedacht?
Het inpassen van energiebesparende maatregelen in een monument vraagt om zorgvuldigheid en maatwerk. Het Restauratiefonds werkt op het gebied van duurzaamheid samen met gemeenten, provincies en andere partijen. Bekijk de financiële mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid en lees meer.
Bekijk de financieringsmogelijkheden voor uw restauratiewerkzaamheden en duurzaamheidsmaatregelen
- Komt u in aanmerking voor een lening met een lage rente? Of een subsidie? Dit is afhankelijk van uw situatie en het soort monument. Bekijk welke financiering bij u past.
- De subsidie instandhouding monumenten (SIM) is voor rijksmonumenten die geen woonhuis zijn. Lees meer over de Instandhoudingssubsidie.
- Per 1 januari 2019 is, als alternatief voor die fiscale aftrek, een nieuwe subsidieregeling van kracht voor eigenaren van rijksmonumentale woonhuizen, bestemd voor onderhoud.
- Voor gemeentelijke monumenten bestaan in sommige gevallen regelingen vanuit provincies en gemeenten.
Meer weten over subsidie? Kijk op Monumenten.nl.
Het Restauratiefonds heeft kennis van de verschillende financieringsregelingen. Wij helpen u graag bij het bepalen van uw mogelijkheden. Heeft u vragen? Bel of mail ons via 088 - 253 90 20 of info@restauratiefonds.nl.
Controleer of u een vergunning nodig heeft
Als u werkzaamheden gaat uitvoeren aan uw monument, heeft u (bijna) altijd een vergunning nodig: de omgevingsvergunning. U moet deze aanvragen bij het Omgevingsloket. Uw gemeente neemt deze aanvraag in behandeling. Wij adviseren u om zo vroeg mogelijk met uw gemeente in overleg te gaan over de voorgenomen werkzaamheden.
De Omgevingsvergunning is nodig bij het aanvragen van een financiering omdat wij er zeker van willen zijn dat de werkzaamheden die aan het monument worden verricht, niet schadelijk zijn voor de monumentale waarden. Zo zorgen wij samen met u voor de instandhouding van monumenten.
Voor een aantal werkzaamheden is geen omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als er kleine onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd aan onderdelen zonder monumentale waarde. De gemeente geeft dan op verzoek van het Restauratiefonds een verklaring af dat een vergunning niet vereist is, dan kan de financieringsaanvraag in behandeling worden genomen.
Wat gebeurt er nadat u van ons een offerte heeft ontvangen?
Heeft u van ons een offerte ontvangen en wilt u hier nu meer over weten? Of heeft u al een financiering bij ons en wilt u meer weten over een specifieke situatie? Bekijk de vragen en antwoorden hierover.
Handige gids
Gids Monumentaal wonen
Wonen in een monument brengt voordelen én spelregels met zich mee. De gratis gids Monumentaal wonen legt op eenvoudige wijze uit wat het betekent om eigenaar te zijn van een monument. U krijgt antwoord op de meest gestelde vragen over aanschaf, restauratie, behoud, verduurzaming en financiering van monumenten. Een handige wegwijzer voor iedere eigenaar van een monument.
Ontvang de gids direct in uw e-mail en bekijk deze op een moment dat u het beste uitkomt. U blijft ook automatisch op de hoogte van belangrijke updates.
Vragen en contact
Veelgestelde vragen
Algemeen
-
Uw pand heeft de status van monument gekregen vanwege de bijzondere (cultuur)historische waarden ervan. De monumentenstatus helpt deze monumentale waarden in stand houden. Dat betekent trouwens niet dat er niets mogelijk is, wijzigingen zijn mogelijk wanneer deze met respect voor monumentale waarden worden uitgevoerd. Over het algemeen is het uitgangspunt bij monumenten: behoud gaat voor vernieuwen. Met planmatig onderhoud bespaart u kosten en voorkomt u (onnodig) schade en verval. De Monumentenwacht in uw provincie kan u verder helpen met onder andere inspecties en advies. Wilt u alsnog iets veranderen, zoek dan - zo vroeg mogelijk in het proces - contact met uw gemeente om te weten wat kan en mag. U weet zo bovendien of u een omgevingsvergunning nodig heeft. Doe hier de vergunningcheck .
-
Het is een misvatting dat u als eigenaar niets mag wijzigen aan uw monument. U heeft bij wijzigingsplannen voor uw monument vaak (uitsluitend) te maken met de omgevingsvergunning. Over het algemeen geldt dat u voor iedere wijziging aan uw beschermde monument een omgevingsvergunning nodig heeft. Voor sloopwerk, het verplaatsen of het verbouwen van uw monument zult u daar ongetwijfeld bij stilstaan. Maar ook voor bijvoorbeeld het schilderen van de gevel in een andere kleur of het vervangen van historisch glas in een raam heeft u een vergunning nodig. Dat geldt ook voor sommige onderhoudswerkzaamheden. Voor aanpassingen aan interieuronderdelen met monumentale waarden, zoals stucplafonds, historische wandbekleding of structuurbepalende wanden, is ook een vergunning nodig.
Meer over vergunningen
-
Een verzekering moet goed passen bij de monumentale status van uw pand. Voor het verzekeren van panden met historische waarde is expertise vereist. Neem contact op met uw eigen verzekeraar, of met Donatus. Donatus heeft als verzekeraar bijna 170 jaar ervaring met religieus en monumentaal erfgoed.
Wij denken graag met u mee
Heeft u plannen of vragen en kunt u hulp gebruiken? Onze Monumentencoaches denken graag met u mee. Neem contact met ons op via 088 253 90 10.