Waarmee kunt u eigenaren helpen?
Bij het Restauratiefonds begrijpen we de waarde van monumenten en streven we naar springlevende monumenten. Samen met u zetten we ons in voor het behoud van erfgoed in uw gemeente. We ondersteunen u graag bij het informeren van monumenteigenaren, omdat goed geïnformeerde eigenaren cruciaal zijn voor het behoud van hun monumenten. Bekijk hier welke informatie voor de monumenteigenaar beschikbaar is, afhankelijk van de fase waarin hij zich bevindt.
Ook kunt u een informatiepakket aanvragen met praktische informatie. Dit is zowel voor u als gemeenteambtenaar, als voor de monumenteigenaar in uw gemeente.
Tenslotte ziet u waar u als erfgoedambtenaar terecht kunt voor meer informatie en om uw eigen kennis te vergroten.
Help monumenteigenaar met:
1. Kennis en inspiratie
1. Kennis en inspiratie
Potentieel toekomstige monumenteigenaren of monumenteigenaren die willen restaureren of verduurzamen hebben behoefte aan veel specifieke kennis of informatie. Deze vindt u op:
- Monumenten.nl
Op monumenten.nl vindt u alle informatie over het kopen, onderhouden of verduurzamen van een monument, voor particuliere monumenteigenaren, onder één dak. Met praktische tips en inspiratie vanuit het netwerk van kennispartners. Wijs de monumenteigenaar ook zeker op de pagina over de Omgevingsvergunning. - Herbestemming.nl
Bedrijven, beleggers, stichtingen of ondernemers die zakelijk een monument aankopen, krijgen een uniek pand in handen. Ondernemen in een monument vraagt wel om specifieke kennis. Op herbestemming.nl staan veel kennisdossiers over wet- en regelgeving, duurzaamheid, onderzoeken, financiering & exploitatie. Ook vindt de zakelijke monumenteigenaar hier meerdere whitepapers, nieuws en voorbeelden van inspirerende projecten. - Monumenten Community
De Monumenten Community is dè ontmoetingsplek voor monumenteigenaren. In de Monumenten Community zijn eigenaren, professionals en liefhebbers actief met jarenlange ervaring en specialistische kennis. Op dit online platform delen zij hun ervaringen, verhalen en tips én helpen zij (andere) monumenteigenaren met hun vragen. - Monumenten coaches
Barbara, Nadja en Henrieke zijn Monumentencoaches bij het Restauratiefonds. Zij maken (toekomstige) eigenaren van monumenten persoonlijk wegwijs in monumentenland. Telefonisch en via e-mail.
Monumenten.nl

2. Alles over verduurzaming
2. Alles over verduurzaming
Monumenten hebben bewezen dat ze wel even meegaan. Maar hoe zorgen monumenteigenaren ervoor dat hun monument ook voor volgende generaties aantrekkelijk blijft? Door te verduurzamen! Bekijk met welke initiatieven wij de monumenteigenaar hierbij ondersteunen:
-
Zelfscan Duurzaam Monument
Met de gratis online Zelfscan Duurzaam Monument ontdekt u in een paar minuten hoe u uw monument verduurzaamt.
-
Duurzame Monumenten (DuMo-) adviseur
Een monument verduurzamen vraagt om een specifieke aanpak. Het Restauratiefonds werkt hiervoor samen met Duurzame Monumenten (DuMo) adviseurs. Als monumenteigenaren duurzaamheidsadvies inwinnen bij één van samenwerkende DuMo-adviseurs, krijgen zij een deel van de advieskosten vergoed.
-
Ontzorgingsprogramma Verduurzaming
Speciaal voor eigenaren van rijksmonumenten is op initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten gestart. Dit programma bestaat uit een vergoeding voor een uitgebreid duurzaamheidsadvies en voor ondersteuning bij de stappen naar de daadwerkelijke realisatie van de verduurzaming.
3. Mogelijk maken
3. Mogelijk maken: financiering en uitvoering
Als alle plannen en vergunningen rond zijn, heeft de monumenteigenaar behoefte aan middelen en mensen die de restauratie of verduurzaming mogelijk maken. Bekijk de mogelijkheden:
- Welke financiering past bij mijn monument?
Subsidie of financiering? Bekijk de mogelijkheden. - SpecialistenWijzer
In de SpecialistenWijzer vindt u voor elke klus een geschikte specialist met een vermelding van de belangrijkste expertises. Met reviews van andere monumenteigenaren.
SpecialistenWijzer
Blijf zelf ook goed geïnformeerd: Kennis voor u als gemeente-ambtenaar of erfgoedprofessional
Hoe blijft u als erfgoedprofessional zelf op de hoogte van alle ontwikkelingen in de erfgoedsector? Waar vindt u de informatie die over uw gemeente is vastgelegd?
Bekijk het op:
- ErfgoedAcademie: cursussen die u helpen uw werk als (erfgoed)professional nog beter uit te voeren
- Bekijk uw eigen gemeentepagina: uw eigen gemeentepagina op Monumenten.nl
- Wegwijzer advies Omgevingsvergunning: de wegwijzer van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed laat zien hoe en wanneer u als vergunningverlener advies kunt of moet inwinnen.
- Afwegingskader Verduurzamen Rijksmonumenten: het afwegingskader van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed biedt u als gemeenteambtenaar ondersteuning bij het adviseren over, en de vergunningverlening van, het verduurzamen van (woonhuis)monumenten.

Veelgestelde vragen
Algemeen
-
Gratis informatiemateriaal
Samen met u werken wij dagelijks aan het behoud van het prachtige erfgoed in uw gemeente. Wij helpen u graag bij het informeren van monumenteigenaren. Want goed geïnformeerde eigenaren zijn (nog) beter in staat om hun monument goed in stand te houden.
Hieronder vindt u alle belangrijke informatie in de verschillende stadia waarin de eigenaar zich kan bevinden. Daarnaast kunt u een informatiepakket aanvragen met praktische informatie voor uzelf als gemeenteambtenaar, of voor de monumenteigenaar in uw gemeente. -
De basis voor een succesvol ondernemen in een monument is een duidelijk tijdspad en een goede projectleider, die de voortgang bewaakt. Maar hoe goed de planning ook is, er zijn altijd tegenvallers, onverwachtse ontdekkingen of vertragingen. Veel initiatiefnemers raden daarom aan om flexibiliteit in de planning in te bouwen. Kijk eerst wat het pand nodig heeft en wat je er verder mee wil. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een organische manier van ontwikkelen, ook wel ‘ontwikkelend beheer’ genoemd. Daarbij wordt het gebouw meteen in gebruik genomen, terwijl de ontwikkeling nog in volle gang is. Voordelen: u heeft meteen inkomsten, het gebouw gaat minder snel achteruit, de investeringen kunnen gespreid worden en de aanpassingen vloeien op natuurlijke wijze voort uit het gebruik. Tijdelijk gebruik kan een goede manier zijn om verschillende mogelijkheden te verkennen of uit te proberen. Het is bovendien goed voor het enthousiasme in de buurt om een gebouw zo snel mogelijk in gebruik te nemen.
-
Het is een misvatting dat u als eigenaar niets mag wijzigen aan uw monument. U heeft bij wijzigingsplannen voor uw monument vaak (uitsluitend) te maken met de omgevingsvergunning. Over het algemeen geldt dat u voor iedere wijziging aan uw beschermde monument een omgevingsvergunning nodig heeft. Voor sloopwerk, het verplaatsen of het verbouwen van uw monument zult u daar ongetwijfeld bij stilstaan. Maar ook voor bijvoorbeeld het schilderen van de gevel in een andere kleur of het vervangen van historisch glas in een raam heeft u een vergunning nodig. Dat geldt ook voor sommige onderhoudswerkzaamheden. Voor aanpassingen aan interieuronderdelen met monumentale waarden, zoals stucplafonds, historische wandbekleding of structuurbepalende wanden, is ook een vergunning nodig.
Meer over vergunningen
-
Via www.omgevingsloket.nl kunt u zelf nagaan of een vergunning nodig is.
De gemeente kijkt samen met u naar de plannen en beoordeeld of deze vergunning plichtig zijn en of er geen monumentale waarden verloren gaan.
Benodigde vergunningen
Voor vrijwel iedere restauratie is een omgevingsvergunning nodig. Vraag die zo vroeg mogelijk aan bij de gemeente, zodat eventuele vertragingen beperkt blijven.
Kleine onderhoudswerkzaamheden aan onderdelen zonder monumentale waarde, vragen niet om een omgevingsvergunning. Op uw verzoek geeft de gemeente een verklaring af dat die vergunning niet vereist is. Vervolgens kunnen wij uw financieringsaanvraag in behandeling nemen. Vraag uw gemeente om het formulier Model Verklaring Geen Omgevingsvergunning Nodig in te vullen.
-
U bent (bijna) eigenaar van een monument, u heeft een restauratiebehoefte en wilt lenen tegen lage rente. Een monument restaureren, herbestemmen of verduurzamen is een grote klus. Doe de financieringscheck, daarmee kunt u op basis van postcode, huisnummer en werkzaamheden binnen 1 minuut kunt zien welke financieringsmogelijkheden passend zijn.