Het Restauratiefonds helpt u graag!

U heeft een bijzonder pand op het oog; een monument met een unieke uitstraling. U weet echter niet wat er bij de aankoop van een monument allemaal komt kijken. Hoe zit het met het onderhoud, de kosten en de financiering? Met welke rechten en plichten krijgt u te maken met een monumentale status? Wij vertellen u graag meer.

Bij het Restauratiefonds kan elke monumenteigenaar een restauratie- of onderhoudsfinanciering aanvragen. In sommige gevallen is deze lening zelfs laagrentend. Deze gunstige financiële regelingen zijn in diverse provincies en gemeenten beschikbaar en helpen u bij het restaureren en onderhouden van uw (toekomstige) pand. U kunt deze lening aanvragen via het Restauratiefonds.

Welke financiering past bij mij?

Door een aantal vragen te beantwoorden kunt u zien welke financieringsmogelijkheden het beste bij uw situatie passen.

 • Wat is de postcode en huisnummer van uw monument?
 • Wat betekent particulier?

  Particulier of zakelijk

  Particulier: het monument is uw eigen woning.
  Zakelijk: u vraagt financiering aan als rechtspersoon, dat kan bijvoorbeeld een bedrijf of een stichting zijn.

 • Wat betekent restauratie

  Restauratie

  U onderhoudt uw monument, om de monumentale waarden van het pand te behouden.

 • Wat betekent herbestemmen

  Herbestemmen

  U geeft een nieuwe functie aan uw pand (bv. horeca- of zorgfunctie).

 • Wat betekent verduurzamen

  Verduurzamen

  U past energiebesparende maatregelen toe aan uw pand.

Restauratie en verduurzaming als basis voor aankoopfinanciering

Het Restauratiefonds zet zich in voor het in stand houden van monumenten. Vanwege deze doelstelling is een voorwaarde voor het verkrijgen van een financiering dat u uw monument gaat restaureren. U kunt naast uw restauratie en/of onderhoud en ook steeds vaker verduurzamingsmaatregelen laagrentend bij ons financieren. Verbouwingskosten in uw pand of de aankoop kunt u met een Monumenten-hypotheek (marktconform rentetarief) bij ons financieren. Voorwaarde is dat u het monument restaureert en eventueel verduurzaamt. Van uw totale hypotheek dient u minimaal 20% te besteden aan onderhoud of restauratie van uw monument.

Lees meer over onze Monumenten-hypotheek.

Bereken uw maximale hypotheek

Met de snelle berekening krijgt u een globale indicatie van wat u maximaal kunt lenen.

Telt u de volgende inkomensbestandsdelen bij elkaar op: 12 keer uw maandsalaris of pensioen, uw vakantiegeld en uw eventuele vaste 13de maand.

Wijzigen, verbouwen, restaureren; wat mag er met een monument? 

gids monumentaal wonen
"Uw pand heeft de status van monument gekregen vanwege de bijzondere historische waarde ervan. Het is zeker niet zo dat u niets kunt of mag met uw monument; er is best veel mogelijk. Uw gemeente kijkt in de meeste gevallen met u mee om er samen met u voor te zorgen dat de monumentale waarde van uw pand behouden blijft.

Wilt u iets veranderen, zoek dan - zo vroeg mogelijk in het proces - contact met uw gemeente om te weten wat kan en mag. U weet zo bovendien of u een omgevingsvergunning nodig heeft."

Lees er alles over in de Gids Monumentaal Wonen

Gratis begeleiding met de Restauratiewijzer

Begin goed voorbereid aan de restauratie van uw monument. Met de hulp van onze Restauratiewijzer kunt u gebruikmaken van een uitgebreid stappenplan, informatie en deskundige hulp

Heeft u kunnen vinden wat u zocht?

Heeft u kunnen vinden wat u zocht?