Voordat u begint met restaureren

U gaat uw monument restaureren. Een goed begin is het halve werk! Met een goede voorbereiding maakt u de juiste keuzes en komt u niet voor onaangename verrassingen te staan. Nationaal Restauratiefonds helpt u daar graag bij. Wij hebben kennis van procedures en financieren. Hieronder leest u een paar zaken om alvast over na te denken. Uiteraard kunt u bij vragen contact met ons opnemen. Wij staan u graag te woord.

Wat voor monument heeft u?

Het soort monument bepaalt in belangrijk mate wat uw mogelijkheden zijn, zeker op financieel gebied. Onderzoek dus altijd eerst wat voor soort monument u heeft.
Vul het adres van uw monument in bij 'Welke financiering past het beste bij uw situatie', om te zien of uw monument een rijksmonument is. Betreft het geen rijksmonument, ga dan bij uw gemeente na of het een gemeentelijk monument, provinciaal monument of beeldbepalend pand is. 

Heeft u een vergunning nodig?

Als u werkzaamheden gaat uitvoeren aan uw monument, heeft u (bijna) altijd een vergunning nodig: de omgevingsvergunning. U moet deze aanvragen bij de gemeente. Wij adviseren u om hierover zo vroeg mogelijk met de gemeente in overleg te gaan.
De (kopie) Omgevingsvergunning of genoemde verklaring is nodig omdat wij er zeker van willen zijn dat als de eigenaar werkzaamheden aan zijn monument verricht, de monumentale waarden niet geschaad worden. Zo zorgen wij samen met u voor de instandhouding van monumenten.

Voor een aantal werkzaamheden is geen Omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als er kleine onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd aan onderdelen zonder monumentale waarde.  De gemeente geeft dan op verzoek van het Restauratiefonds een verklaring af dat een vergunning niet vereist is, dan kan de financieringsaanvraag in behandeling worden genomen. U vraagt uw gemeente om dit Model Verklaring Geen Omgevingsvergunning Nodig  in te vullen. 

Subsidie of lenen met een lage rente?

Misschien komt u wel in aanmerking voor een lening met een lage rente? Of een subsidie? Dit is afhankelijk van uw situatie en het soort monument.

Het Restauratiefonds heeft kennis van de verschillende financieringsregelingen. Wij helpen u graag bij het bepalen van uw mogelijkheden. Heeft u vragen? Bel of mail ons.

Telefoon: 088 - 253 90 20
info@restauratiefonds.nl 

Uw monument verzekeren

Naast een passende financiering is ook een goede verzekering van belang voor de instandhouding van uw monument.

Verzeker uw monument.

Duurzaam restaureren

Het inpassen van energiebesparende maatregelen in een monument vraagt om zorgvuldigheid en maatwerk. Het Restauratiefonds werkt op het gebied van duurzaamheid samen met gemeenten, provincies en andere partijen. Bekijk de financiële mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid en lees meer.

Duurzaamheid en monumenten

Over onze dienstverlening

Voordat u een hypotheek bij het Restauratiefonds aanvraagt informeren wij u graag over onze dienstverlening. Hier leest u wat u van ons kunt verwachten.

Over onze dienstverlening

Bereken uw maximale hypotheek

Met de snelle berekening krijgt u een globale indicatie van wat u maximaal kunt lenen.

Telt u de volgende inkomensbestandsdelen bij elkaar op: 12 keer uw maandsalaris of pensioen, uw vakantiegeld en uw eventuele vaste 13de maand.

Welke financiering past bij mij?

Door een aantal vragen te beantwoorden kunt u zien welke financieringsmogelijkheden het beste bij uw situatie passen.

 • Wat is de postcode en huisnummer van uw monument?
 • Wat betekent particulier?

  Particulier of zakelijk

  Particulier: het monument is uw eigen woning.
  Zakelijk: u vraagt financiering aan als rechtspersoon, dat kan bijvoorbeeld een bedrijf of een stichting zijn.

 • Wat betekent restauratie

  Restauratie

  U onderhoudt uw monument, om de monumentale waarden van het pand te behouden.

 • Wat betekent herbestemmen

  Herbestemmen

  U geeft een nieuwe functie aan uw pand (bv. horeca- of zorgfunctie).

 • Wat betekent verduurzamen

  Verduurzamen

  U past energiebesparende maatregelen toe aan uw pand.

Aanvraagproces

Hoe ziet het traject er uit nadat u van ons een offerte heeft ontvangen?

Bekijk hier de stappen.

Wijzigen, verbouwen, restaureren; wat mag er met een monument?

Wilt u meer weten over de rechten en plichten die komen kijken bij de aankoop of bezit van een monument?

Download dan onze Gids Monumentaal Wonen. Deze is speciaal ontwikkeld voor (toekomstige) eigenaren van monumenten.

Heeft u kunnen vinden wat u zocht?