Zakelijk een monument restaureren
Voordat u begint met restaureren hebben wij voor u praktische tips, meer over wat er wel en niet mag met een monument en leggen wij u de financieringsmogelijkheden uit.
Aanpak
U gaat uw monument restaureren. Een goed begin is het halve werk! Met een goede voorbereiding maakt u de juiste keuzes en komt u niet voor onaangename verrassingen te staan. Wij helpen u daar graag bij met onze kennis van procedures en financieren. Heeft u vragen? Dan kunt u die stellen aan uw accountmanager.
Benodigde vergunningen
Voor vrijwel iedere restauratie is een omgevingsvergunning nodig. Vraag die zo vroeg mogelijk aan bij de gemeente, zodat eventuele vertragingen beperkt blijven.
Kleine onderhoudswerkzaamheden aan onderdelen zonder monumentale waarde, vragen niet om een omgevingsvergunning. Op uw verzoek geeft de gemeente een verklaring af dat die vergunning niet vereist is. Vervolgens kunnen wij uw financieringsaanvraag in behandeling nemen. Vraag uw gemeente om het formulier Model Verklaring Geen Omgevingsvergunning Nodig in te vullen.
Type monument
Een rijksmonument of gemeentelijk monument heeft invloed op uw financieringsmogelijkheden. Is het geen rijksmonument? Dan kunt u bij de gemeente nagaan of het een gemeentelijk, een provinciaal of een beeldbepalend pand is. Wilt u investeren in een monument en gaat u restaureren? Dan kan het Restauratiefonds u helpen met duidelijke processen en maatwerkfinancieringen. Het Restauratiefonds beschikt bovendien over een sterk netwerk, waardoor u snel verder kunt. Uw persoonlijke accountmanager helpt u op basis van uw wensen en het type monument.
Neem contact op met het Restauratiefonds
- Financieringen tegen lage rente voor restaureren
- Ook aanvullende financiering mogelijk
- Actuele kennis van het restauratieproces
Duurzaam restaureren
Verduurzaming van een monument is belangrijk voor lagere energiekosten en verbetert comfort. Bovendien zullen ook monumenten zich moeten aanpassen aan de duurzaamheidsvereisten. Gespecialiseerde adviseurs helpen u bij het vinden van een slimme balans tussen monumentale waarden en verduurzamen.
Verzekeren
Een monument vereist meestal een (maatwerk)verzekering die de herbouwwaarde verzekert, zonder dat u te veel betaalt. Kies ook voor een goede CAR-verzekering tijdens de restauratie. Hiermee bent u verzekerd voor schade door restauratiewerkzaamheden.
Over onze dienstverlening
Het Restauratiefonds biedt maatwerkfinancieringen om te ondernemen in een monument. Met onze kennis van de procedures en ons relevante netwerk kunnen wij u ondersteunen bij specifieke vraagstukken.
Vragen en contact
Veelgestelde vragen
Algemeen
-
Uw pand heeft de status van monument gekregen vanwege de bijzondere (cultuur)historische waarden ervan. De monumentenstatus helpt deze monumentale waarden in stand houden. Dat betekent trouwens niet dat er niets mogelijk is, wijzigingen zijn mogelijk wanneer deze met respect voor monumentale waarden worden uitgevoerd. Over het algemeen is het uitgangspunt bij monumenten: behoud gaat voor vernieuwen. Met planmatig onderhoud bespaart u kosten en voorkomt u (onnodig) schade en verval. De Monumentenwacht in uw provincie kan u verder helpen met onder andere inspecties en advies. Wilt u alsnog iets veranderen, zoek dan - zo vroeg mogelijk in het proces - contact met uw gemeente om te weten wat kan en mag. U weet zo bovendien of u een omgevingsvergunning nodig heeft. Doe hier de vergunningcheck .
-
Het is een misvatting dat u als eigenaar niets mag wijzigen aan uw monument. U heeft bij wijzigingsplannen voor uw monument vaak (uitsluitend) te maken met de omgevingsvergunning. Over het algemeen geldt dat u voor iedere wijziging aan uw beschermde monument een omgevingsvergunning nodig heeft. Voor sloopwerk, het verplaatsen of het verbouwen van uw monument zult u daar ongetwijfeld bij stilstaan. Maar ook voor bijvoorbeeld het schilderen van de gevel in een andere kleur of het vervangen van historisch glas in een raam heeft u een vergunning nodig. Dat geldt ook voor sommige onderhoudswerkzaamheden. Voor aanpassingen aan interieuronderdelen met monumentale waarden, zoals stucplafonds, historische wandbekleding of structuurbepalende wanden, is ook een vergunning nodig.
Meer over vergunningen
-
Het inpassen van energiebesparende maatregelen in een monument vraagt om zorgvuldigheid en maatwerk. Het Restauratiefonds werkt op het gebied van duurzaamheid samen met het Rijk, gemeenten, provincies en andere partijen. Hierdoor zijn er verschillende financieringsmogelijkheden. Kijk hier voor de mogelijkheden.
Wij denken graag met u mee
Heeft u plannen of vragen en kunt u hulp gebruiken? Onze accountmanagers denken graag met u mee. Neem contact met ons op via 088 253 90 20.