Wie door de Wycker Grachtstraat in Maastricht loopt kan de bescheiden ingang over het hoofd zien, maar achter de poort op nummer 26 gaat een imposant stuk geschiedenis schuil. Hier werd vanaf de achttiende eeuw ruim 200 jaar lang bier gebrouwen en alles wat aan die tijd doet denken is er in originele staat te bezichtigen. Een uniek industrieel monument, vertellen Manuel Viegen en Jean Bovy van Stichting Brouwerij Bosch, tegenwoordig de drijvende kracht achter de brouwerij. Zij initieerden in 2015 een restauratie om Brouwerij Bosch ook de komende decennia te kunnen openstellen. 

Brouwerswoning in oude glorie

Jean Bovy: ‘De ondernemende familie Bosch runde vanaf 1827 de brouwerij en maakte er een florerend bedrijf van. Brouwerij Bosch startte aan de Rechtstraat, breidde uit naar de Wycker Grachtstraat met een vijf verdiepingen tellende mouterij en werd een van de grootste brouwerijen van Maastricht.’ Dat de zaken goed gingen is ook te zien aan het prachtige woonhuis van de brouwersfamilie, dat u ook kunt bezoeken. De directiekamer, waar werd onderhandeld met leveranciers en afnemers, de eetkamer waar de familie dineerde en de keuken, het domein van het personeel: alle ruimtes zijn ingericht zoals voor die tijd gebruikelijk was. Opvallende onderdelen zijn het imposante monumentale trappenhuis en de toiletgelegenheid buiten, origineel gecombineerd met een volière. 

Jean Bovy: ‘Iedereen kan zien hoe imposant Brouwerij Bosch vroeger was.’

Authentieke gelagkamer

Met een financiering van onder andere het Nationaal Restauratiefonds en het Maastrichtse Elisabeth Strouven Fonds is de entree van de brouwerij vernieuwd, zijn aanpassingen verricht om het gebouw duurzamer te maken en kregen daken, kozijnen en gevels een opknapbeurt. Bovenin het woonhuis van de familie Bosch zijn bovendien twee verhuurbare appartementen gerealiseerd. Wat bezoekers het meest zal opvallen is de indrukwekkende gelagkamer, waar elke rondleiding eindigt. In deze ruimte, die voorzien is van een 19e-eeuws interieur, proeft u zelf de ambachtelijk gebrouwen bieren van eigen recept. Manuel Viegen: ‘Het interieur is een verzameling van spullen die in deze en andere brouwerijen, zoals De Ridder in Maastricht, en horecagelegenheden gebruikt werden in die tijd. Van de gietijzeren radiatoren tot de glas-in-lood ramen, van de bar tot de meubels: alles is authentiek.’

Manuel Viegen: ‘Hier krijg je een unieke kijk in het Maastrichtse leven van weleer.’

Rondleidingen: voor elk wat wils

Iedere zaterdag wordt een rondleiding verzorgd voor individuele bezoekers en groepen kunnen het hele jaar door een rondleiding boeken. Er zijn maar liefst acht verschillende: zo kunt u koffie drinken in de chique Luikse woonkamer van de familie Bosch of onder begeleiding van een biersommelier uw smaakpapillen uitdagen. U krijgt uitleg over het hele productieproces van destijds.

Information about his project

Dit project is gefinancierd met: