Café met historie

Max Franken en Gabriela Zuffo kochten een bijzonder pand in Velp waar de hele familie zich mee verbonden voelt. Het woonhuis en café, uit de tweede helft van de 19e eeuw werd sinds 1975 bewoond door de opa en oma van Max. Zus Vera Franken treedt op als restauratiearchitect. 

Vera: ‘Het vorige huis dat er stond, uit 1850, is afgebrand en herbouwd. Er kwam een winkeltje voorin, en een koffiehuisje aan het eind van de 19e eeuw. Je ziet die verschillende fasen in de bouw nog goed terug, heel bijzonder. Ik wist al jong dat ik restauratiearchitect wilde worden en volgens mij komt dat door dit pand. Het café had voor mij altijd al iets magisch.’ Vader Leo Franken: ‘Vanaf eind 19e eeuw was hier een café gevestigd. Het was een café voor de stiekeme drinker, met een hoge haag er voor. Wij weten veel over het pand, dankzij de boeken die werden bijgehouden en bewaard.” In 1975 werd het pand gekocht door de opa van Max Franken. Sinds 1924 was er niets aan het pand gedaan.

Aankoop

Toen de moeder van Leo Franken verhuisde moesten de erfgenamen gaan bekijken wat ze met het huis wilden doen. Er was weinig belangstelling onder kopers. Leo: “Voor ons als erfgenamen niet prettig, maar het bleek voor mijn kinderen een mooie kans. Voor Max was de timing om hier iets te kopen niet ideaal. Maar Vera was inmiddels afgestudeerd als restauratiearchitect, nota bene op dit pand. Dat maakte dat we zijn gaan onderzoeken of we het pand konden verkopen aan een van de kleinkinderen. Overigens wel gewoon tegen de marktprijs.” Max en zijn vriendin Gabriela verkende de mogelijkheden.  

Restauratiefonds

Max: ‘Zonder het Restauratiefonds hadden we dit allemaal niet kunnen doen. Ze hebben enorm met ons meegedacht. De financiering hebben we volledig via hen kunnen regelen. We hebben verschillende aannemers een prijs laten maken, maar we kozen niet voor de goedkoopste. We kozen voor een ZZP-er die een prijs gaf met ‘geen-meerwerk-garantie’. Bij hem hadden we een goed gevoel. Hij snapt hoe wij het willen en hij haalt er voor ieder klusje iemand bij die dat onderdeel het beste kan. Dat wil niet zeggen dat er nooit iets mis gaat, maar er valt met hem altijd wel goed over te praten.’

Begeleiding en samenwerking

Bij de restauratie van zo’n pand heeft de eigenaar onvermijdelijk te maken met allerlei partijen die er iets van (mogen) vinden. Max: ‘We vonden het belangrijk om allerlei mensen mee te nemen in het proces. We hebben niet alleen de buurt geïnformeerd, maar we nodigden ook de mensen van Behoud Karakter Velp, leden van de plaatselijke Historische Kring en de monumentencommissie uit. Dat levert veel goodwill op en medewerking om het vergunningsproces soepel te laten verlopen. We zijn erg blij dat we Vera en haar partner Philip als architecten hebben. En we op hen kunnen rekenen voor de bouwbegeleiding’ Gabriela: ‘In december hebben we in het café een feest gegeven. De biertap is weer in gebruik, die heeft de vader van Max weer hersteld. Het was zo mooi om het zaaltje vol te zien. Ik wist natuurlijk al hoe belangrijk dit huis was voor de familie. Maar toen we vorig jaar meededen aan de Open Monumentendag, ontdekte ik dat heel veel mensen in Velp zich betrokken voelen bij dit pand. Er kwamen wel 400 mensen kijken!’ 

Information about his project