Restauratiefondscompliment

​Nelleke en Samir Mesic werden in 2011 eigenaar van het badhuis in Gouda. Een zwaar vervallen pand in Amsterdamse Schoolstijl uit 1922 dat al een tijd leeg stond. Zij maakten van deze bouwval een spa die in Nederland zijn gelijke niet kent. Voor hun durf en inzet ontvingen zij in 2013 het Restauratiefondscompliment.

Samir Mesic kwam 25 jaar geleden naar Nederland. In zijn geboortestreek, tegenwoordig Bosnië-Herzegovina, groeide hij op met de hamam. Eenmaal in Nederland werd hij hamam deskundige. De gemeente Gouda vroeg hem om advies over de toekomst van het badhuis. Zo  kreeg hij de kans om zelf een hamam te beginnen. Het werd een pand waar hij een verbinding wist te leggen tussen het Ottomaanse en het Nederlandse erfgoed. De tulp in de koepel staat hiervoor symbool.

Bijzondere lichtinval

‘Het pand was een bouwval. Maar ik vond de lichtinval zo bijzonder! Ik ben met mijn vrouw gaan kijken en ook zij was onder de indruk. We wisten dat het een flink project was, maar we wilden dit geprobeerd hebben.’ ‘Het best gelukt vind ik de lichtkoepel. Iedereen adviseerde: dichtmaken. Uiteindelijk heb ik ermee gedaan wat ik wilde en dat had te maken met mijn jeugd. Mijn tante had een hamam en ik was daar veel. Ik speelde daar met spiegeltjes en ontdekte dat je het zonlicht kon laten weerkaatsen op de muur. Daar wilde ik iets mee doen in mijn eigen hamam. In de koepel liet ik glas plaatsen met tulpen.

Mooiste moment van de restauratie

De architect geloofde niet in mijn plan, maar ik was eigenwijs. Ik heb nachten niet geslapen, want ik wist niet zeker of het zou lukken. Toen de koepel klaar was regende het vier dagen. Op de vijfde dag scheen de zon. En toen zag ik dat gebeurde waar ik steeds op had gehoopt: de tulpen verschenen op de muur! Dat was het mooiste moment van de restauratie.’ ‘We hebben gemerkt dat het voor ons bedrijf belangrijk is dat we ook een buitenruimte hebben. Toevallig zette onze buurman zijn huis te koop en hij heeft een prachtige tuin. Ik hoop dat het lukt om dat erbij te kopen.’

Nationaal Restauratiefonds helpt mee

‘Zonder het Nationaal Restauratiefonds was dit niet gelukt. Rabobank Gouwestreek wees mij op de mogelijkheden van laagrentende leningen voor monumenten. Ik heb een bijdrage uit het Cultuurfonds en een deel van de restauratie is met een Totaal-Financiering bekostigd.’ 

Information about his project