Gerda ten Cate woont aan de historische Westersingel in het centrum van Rotterdam, in een huis uit 1875 dat bol staat van de originele elementen.

Een huis met geschiedenis

De Rotterdamse is architectuurhistorica van beroep en viel in 1985 als een blok voor het huis. “Ik had in die tijd geregeld vergaderingen in het pand hiernaast. Vanaf daar keek ik uit op de tuin. Toen juffrouw Van Loon, de vrouw die er woonde, overleed, kwam het huis te koop te staan. Voor het eerst zag ik het huis van binnen. Dit is geweldig, dacht ik, alles is nog in originele staat.” Alle deuren, kozijnen en plafonds in de fraaie suite zijn geschilderd in de kleurstellingen die in de negentiende eeuw zo populair waren: “erwtensoepgeel en -groen en de kleur van gekookte lever”, omschrijft Gerda de tinten. Verder heeft het huis een negentiendeeeuwse tuin met slingerpaden en ovale perken, een grote marmeren gang met art deco stencilwerk op de muren en een ruime serre met een Spaanse tegelvloer en een plafond dat bestaat uit glazen bovenlichten en houten panelen, beschilderd met roosjes en bloemguirlandes. Het huis heeft een bijzondere voorgeschiedenis, vertelt Gerda. “Juffrouw Van Loon kwam uit het arme Brabant naar de grote stad en werkte in eerste instantie als dienstmeid in het huis. Gaandeweg werd zij onderdeel van de familie en zo verpleegde ze tot hun dood de drie ongetrouwde kinderen van de Rotterdamse patriciërsfamilie die het huis in 1875 liet bouwen. Als dank erfde ze de woning, maar omdat ze geen inkomen had, nam ze huurders in huis. Zelf had ze geen kinderen, dus toen ze overleed,

Dit is geweldig, dacht ik, alles is nog in originele staat.

Financiële steun

Het prachtige negentiende-eeuwse huis van Gerda stond twee jaar geleden op instorten. Door jarenlange manipulatie van de grondwaterstand, door gemeente en waterschappen, door metrobouw en door zwaar verkeer, kwamen de houten palen droog te staan. “En daarmee zakte ook het huis.”

Rotterdam restauratie

Fundering

“Onder de gang, het trappenhuis en de achtergevel was de fundering verzakt”, vertelt Gerda. “Daardoor zaten er allemaal scheuren in de muren. Ook de serre, die rond 1900 aan het huis was gebouwd en überhaupt slecht gefundeerd was, verzakte en kwam daardoor los te staan van het huis.” Twee jaar geleden besloot Gerda de fundering onder handen te laten nemen, nadat het huis op de gemeentelijke monumentenlijst was geplaatst. “Ook zijn toen de scheuren in muren en plafonds gedicht, zijn de muren opnieuw behangen en is de serre van een nieuw zinken dak voorzien.” “Al deze werkzaamheden zijn mogelijk gemaakt dankzij de lening van het Rotterdams Restauratiefonds”, benadrukt Gerda. “Dankzij mijn werk als architectuurhistorica wist ik dat ik hier een beroep op kon doen. Het grootste deel van het geld is linea recta de grond in gegaan. Dankzij deze ingreep staat nu zelfs de serre weer stevig.” Behalve de hulp van het Rotterdams Restauratiefonds had Gerda de expertise van de constructeur, niet kunnen missen. “Hij heeft onder meer geholpen met de vergunningaanvraag voor de gemeente, waarbij tekeningen van de oude en de nieuwe situatie moesten worden aangeleverd.”

Dankzij deze ingreep staat nu zelfs de serre weer stevig.

Rotterdams Restauratiefonds

Eigenaren van een gemeentelijk monument, beeldbepalend pand in een Beschermd Stadsgezicht of een door B&W aangewezen gebied in Rotterdam kunnen de Rotterdamse Restauratiefonds-hypotheek aanvragen. Het Rotterdams Restauratiefonds is een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en Nationaal Restauratiefonds. Uit het Rotterdams Restauratiefonds kunnen particuliere eigenaren, onafhankelijke rechtspersonen of instellingen een lening met lage rente aanvragen. Deze hypotheek wordt verstrekt voor de restauratie van monumenten. Voldoende budget voor het Rotterdams Restauratiefonds is van belang voor het behoud van monumenten in uw stad.

Information about his project

Dit project is gefinancierd met: