Hotel in rijksmonumentaal stadskasteel

​Dineren, logeren of borrelen in een rijksmonumentaal stadskasteel uit 1302 en de aangrenzende gemeentelijk monumentale woning uit de 15e eeuw. Dat kan aan de Ganzenmarkt in hartje Utrecht. Willem Klaassen en Dick Hoek, ondernemers met liefde voor monumenten, herbestemmen het complex tot een drie-eenheid van boetiekhotel, restaurant en grand café. Dat het hier om twee monumenten gaat, valt nog niet op. De gevels zijn getekend door het leven. Graffiti, brandschade en sporen van krakers verbergen oude details.

Restauratie met behoud van authentieke elementen

De gebouwen zijn 21 jaar lang gekraakt geweest. Een grondige schoonmaak waarbij 300 kuub aan vuil werd verwijderd, creëerde ruimte voor de bouwvakkers. Vervolgens kon de restauratie in juli 2013  starten met de bouw van de mansardekap. Mede-eigenaar Willem Klaassen vertelt hoe hij authentieke elementen wil combineren met strakke afwerking: “details als bogen, kantelen en kloostermoppen springen straks weer in het oog. Wat er omheen zit, werken we juist glad af.” De 14e-eeuwse tegelvloer die tijdens de restauratiewerkzaamheden werd gevonden, blijft juist niet in het zicht. “Daar komt namelijk het café”, zegt mede-eigenaar Dick Hoek. “De combinatie van bar en kwetsbare tegels leek ons niet geschikt. Daarom leggen we er een nieuwe vloer overheen. Zo worden de tegels het best bewaard.” 

Energielabel A dankzij duurzame investeringen

Willem en Dick kijken vol verwachting uit naar de opening van de horecagelegenheid medio 2014. “De ondernemers achter Court Hotel City Centre Utrecht, Paul Westra en Hans Pieters, zwaaien er dan de scepter. Dit hotel wordt nadrukkelijk geen onderdeel van Court Hotel. Het moet juist een kleinschalig en zelfstandig stadshotel worden. Met 23 kamers is die kleinschaligheid gegarandeerd.” Met duurzame installaties en maatregelen maken Willem en Dick het monument klaar voor de toekomst. Willem zet de maatregelen op een rij: “zonnecollectoren, zonnepanelen, warmteterugwinsysteem, glaswolisolatie, sedumdak en voorzetramen. Dankzij deze maatregelen heeft het complex energielabel A toegewezen gekregen.”  

Nationaal Restauratiefonds hielp mee

Voor de financiering hebben Willem Klaassen en Dick Hoek een breed fundament gevormd. “Wij tweeën en nog drie vrienden hebben eigen vermogen geïnvesteerd. Daarnaast hebben we gebruik gemaakt van een laagrentende lening van het Utrechts Restauratiefonds en de Totaal-financiering van Triodos Bank en het Nationaal Restauratiefonds. Wat we leuk vonden om te merken, was dat het Restauratiefonds meer deed dan alleen geld verstrekken. We hebben bijvoorbeeld ook gebruik gemaakt van de RestauratieWijzer, een adviestraject van het Restauratiefonds”, zegt Hoek. “We hebben in het Restauratiefonds een partner gevonden die net als wij gelooft in nieuw leven voor monumenten.”

Information about his project