Hotel in een gevangenis

​Een nacht, weekend of complete vakantie in een gevangenis doorbrengen. Het echtpaar Liesbeth en Jørgen van der Pot zag het als een gat in de markt en toverde het voormalige huis van bewaring (1923) in het Overijsselse Almelo om tot een hotel.

Bang dat er in hun hotel ook ongenode gasten verschijnen, hoeft het echtpaar Liesbeth en Jørgen van der Pot niet te zijn. Tralieramen, hoge hekken en tientallen centimeters dikke deuren zorgen ervoor dat alleen hotelgasten arriveren. Hotel Huis van Bewaring in Almelo was twintig jaar geleden nog een gevangenis. Liesbeth en Jørgen toverden dit rijksmonument eigenhandig om tot een hotel. De gevangenis werd in 1923 gebouwd en werd zo’n zeventig jaar lang ook in die vorm gebruikt. “Vele mensen hebben hier hun straf uitgezeten”, vertelt Liesbeth.

Ruimte over voor een hotel

Bij de aankoop van de gevangenis in 2004 gingen Liesbeth en Jørgen er samen met hun kinderen Mitch, Romy, Joy en Britt direct wonen. “Het was één grote bouwput. En wanneer we ’s avonds televisie keken, vlogen de vleermuizen door de kapotte ramen naar binnen.”
Toen de gevangenis vormen van een woning aannam, bleek hoeveel ruimte over was. Het plan er een bed & breakfast van te maken was geboren. 
“We begonnen in 2006 met vijf hotelkamers. Al snel zaten die altijd vol, dus kochten we het cellenblok erbij om daar negen extra kamers te realiseren. Momenteel bouwen we – met behulp van een lening van het Restauratiefonds - de twee cipierswoningen naast de gevangenis om tot twee suites en vier kamers.”

Slopen en verbouwen

Een tachtig jaar oude gevangenis omtoveren tot comfortabel hotel heeft wat voeten in de aarde. “Ik zeg wel eens dat we alleen de muren hebben gekocht, want verder hebben we alles gesloopt”, vertelt Liesbeth. “Daarna moest alles opnieuw worden aangelegd: waterleidingen, elektriciteitskabels, riolering en brandveiligheidsystemen. Het Huis van Bewaring lijkt wel een bodemloze put; we hebben bij elke verbouwing gigantische hoeveelheden materiaal nodig.” Het meeste kluswerk doet het stel zelf. De metamorfose van het Huis van Bewaring bleef niet onopgemerkt. De vakantiebeoordelingswebsite Zoover beloonde hen in 2010 met de award voor Best B&B Overijssel.

Sfeer, details en verhalen

De gevangenis is niet de eerste verbouwing waaraan Liesbeth en Jørgen zich waagden. “Hiervoor hebben we vijftien jaar lang woningen verbouwd. We kochten een huis, trokken er in, verbouwden de boel en verkochten het weer.” Al die projecten zijn een voortvloeisel uit hun liefde voor oude panden. “De sfeer, de details, de verhalen die erachter zitten: prachtig. Eén keer hebben we in een nieuwbouwhuis gewoond. We voelden ons alsof we in een blokkendoos zaten.”

Van een gevangenis een sfeervol hotel maken. Echtpaar van der Pot wist door de tralies en hekwerken heen te kijken en ontdekte de mogelijkheden. Binnen zes jaar groeide het aantal kamers van 5 naar 21.

Information about his project