Aan de dijk in het Noord-Hollandse Etersheim staat een schooltje. Een schooltje dat je terugbrengt naar vroegere tijden. Het is het schooltje van Dik Trom. Met de restauratie van het pand wordt het verhaal van Dik Trom weer nieuw lezen ingeblazen. Het eenklassige schooltje in Etersheim is zo bijzonder, omdat schoolmeester Cornelis Johannes Kieviet hier twintig jaar woonde met zijn gezin, er lesgaf en er het eerste boek van Dik Trom schreef. In 1891schreef Kieviet er het beroemde kinderboek ‘Uit het leven van Dik Trom’. Maar minstens zo belangrijk is het feit dat vroeger in vele kleine dorpen zo’n eenklassig schooltje stond met de onderwijzerswoning eraan vast. Veel van die gebouwtjes zijn verdwenen, veranderd en hebben vaak een andere bestemming gekregen. Bij dit ‘Schooltje van Dik Trom’ wilde Stadsherstel Amsterdam juist het oude gebruik weer in herinnering brengen en er een kinderboekenmuseum in vestigen. De Stichting ‘Het Schooltje van Dik Trom’ heeft de sfeer van toen in het schooltje teruggebracht.

Een compliment waard

Stadsherstel Amsterdam ontving het Restauratiefonds-compliment voor de restauratie van het Schooltje van Dik Trom. Een compliment waard, omdat deze restauratie tot stand kon komen met een crowdfunding actie. Crowdfunding is een moderne vorm van (digitale) fondsenwerving. Een nieuwe ervaring voor alle betrokkenen, maar met verrassende uitkomsten. ‘Het Schooltje was er slecht aan toe’, vertelt Stella van Heezik, projectleider bij Stadsherstel Amsterdam. ‘Wij waren dan ook ontzettend blij toen in 2011 bleek dat het schooltje gered kon worden. De start van de restauratie kon beginnen.’ Stadsherstel heeft samen met anderen de sfeer van toen weten terug te brengen in het schooltje. Samen met de stichting ’Het Schooltje van Dik Trom’, de gemeente, de provincie, het Rijk en het Prins Bernhard Cultuurfonds, maar ook met liefhebbers is het resultaat bereikt. 
Stadsherstel Amsterdam zorgt binnen het gebied van de Stelling van Amsterdam voor het duurzaam behoud van in verval geraakt monumentaal en beeldbepalend gebouwd erfgoed. Dat doet zij door panden te restaureren, een nieuwe bestemming te geven en ze met zorg te beheren.

Het schooltje was er slecht aan toe

Uit onverwachte hoek

‘Het was voor ons de eerste restauratie die we met behulp van crowdfunding tot stand hebben gebracht. Voor de crowfunding actie is speciaal de website www.steunhetschooltjevandiktrom.nl opgezet. Via deze site konden mensen geld doneren. ‘Het ontbrekende deel van de restauratiekosten konden we hiermee dekken’, vertelt Stella. ‘De restauratie kreeg daarmee een extra dimensie, want naast financiële steun ontvang je hiermee ook verrassende verhalen en anekdotes over het schooltje van Dik Trom. Het was ook bijzonder dat met deze actie soms uit onverwachte hoek mensen spullen beschikbaar stelden. Met donaties vanuit het hele land in de vorm van oude boeken, kasten en schoolborden, herleven oude tijden. Door al dit enthousiasme heb ik gemerkt dat de verhalen van Dik Trom nog steeds levend zijn bij vele generaties. Ook mijn kinderen lezen de boeken van Dik Trom.’

Een schatrijk verhaal

Dankzij de restauratie zijn de oude geluiden van kinderen en nu ook van hun opa’s en oma’s weer te horen in het schooltje.. Het is nu omgetoverd tot een museum. Een museum voor jong en oud. ‘Kinderen kunnen nog de schat met knikkers terugvinden onder het parket. De schat uit het verhaal dat de achterkleinzoon van Kieviet schreef over de achterkleinzoon van Dik Trom en Dik Trom zelf. Dik Trom en zijn vriendjes begroeven op een nacht de schat in het schooltje, de schat die later door zijn kleinzoon weer gevonden werd, zo vertelt het verhaal. Jonge bezoekers van het museum kunnen dit spannende moment herbeleven, dat maakt het verhaal echt tastbaar voor kinderen.’ Ook voor de onderwijzerswoning is er een nieuw leven. De woning wordt nu verhuurd aan particulieren.

Information about his project

Dit project is gefinancierd met: