Vier jaar lang heeft Arlo Vastgoed aan de restauratie en herbestemming van ‘Villa de Brink’ aan de markt in Waalre gewerkt. Sinds eind 2015 is het rijksmonumentale pand volledig hersteld en in gebruik als inspirerende vergaderlocatie.

Villa de Brink werd in 1900 gebouwd in opdracht van een linnenfabrikant. Het fabriekje staat achter de villa en is nu in gebruik als het Waalres Museum. Valerie Fick raakte in 2011 betrokken bij de restauratie van de Villa. Zij heeft met haar familie een bedrijf dat gericht is op projectontwikkeling en beheer. ‘Het kantoor van Arlo Vastgoed zit op 300 meter afstand van Villa de Brink. Ik ken de Villa al mijn hele leven. Het geheel bestaat uit twee woonhuizen. Het achterste deel stond al vijftig jaar leeg, het voorste deel werd tot een paar jaar geleden nog bewoond. Toen de bewoonster vertrok, kwam het pand te koop.’ Uit liefde voor het dorp en het pand ging Arlo Vastgoed aan de slag met hun eerste restauratieproject.

Oog voor detail

Er is met veel liefde gewerkt aan details. Al het houtwerk uit het pand dat geheeld moest worden, is gemaakt of gerestaureerd. Alle kozijnen zijn in detail uitgetekend en opnieuw gemaakt. Vanwege het streven om het pand een energielabel A te bezorgen, is onder meer het hele dak vernieuwd,  isolatie aangebracht, een warmtepomp geïnstalleerd en is er gekozen voor duurzame verlichting.’

De grootste uitdaging bij de restauratie van Villa de Brink was het behoud van de karakteristieke elementen van het monument. Veel tijd is gaan zitten in de details,  welke bepalend zijn voor hoe het pand eruitziet. Door de  investering in deze details zijn de unieke elementen behouden gebleven.

Financiering

De financiering van het omvangrijke project is opgedeeld in drie delen, evenals de uitvoering van de restauratie. In de eerste fase is de buitenkant van het pand aangepakt, opgevolgd door de binnenkant. Als laatste is het meerwerk van de restauratie meegenomen. Om de restauratie mogelijk te maken is er gebruik gemaakt van zowel de laagrentende Restauratiefonds-hypotheek als de Monumenten-hypotheek. De totale investering in het project bedroeg bijna 1 miljoen euro.

Information about his project