Financieel plan

Eigenaren van monumenten kunnen een lening aanvragen met een lagere rente. Dat zorgt ervoor dat er financieel opeens toch iets meer ruimte is. Ook de bewoners van de zeepziederij in Leeuwarden hebben gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.

Een prachtige woning

Marijke: “Ons budget was afgestemd op de goedkoopste oplossing: slopen en helemaal opnieuw optrekken. Door een lening met een lage rente via het Leeuwarder Restauratiefonds, en door een subsidie uit een gemeentelijk fonds voor het bevorderen van het wonen in de binnenstad, werd het mogelijk om te doen wat wij nu hebben gedaan: restaureren in combinatie met een nieuw deel. En nu hebben wij een prachtige woning op een prachtige plek.” Hein: “Het mooiste compliment vind ik dat mensen na de restauratie constateren dat er niets veranderd is ten opzichte van de vorige plek waar wij woonden. Het is natuurlijk een heel ander pand, maar de sfeer is hetzelfde. Je woning moet eigen zijn en dat is het ook geworden. Dat voelen bezoekers feilloos aan: het vormt een soort constante in onze huizen. Wij hebben ons karakter gecombineerd met het karakter van dit pand. Dat ging moeiteloos en wij vullen elkaar daarin aan. Mijn vrouw heeft veel kleurgevoel en ik ben meer van de vorm. Je moet voor zo’n project wel geduld hebben en de mogelijkheden zien van een situatie. Ik heb zelf de bouwbegeleiding gedaan. Ik was altijd als eerste op de bouw en vertrok als laatste. Er is niet een ding waarvan we nu zeggen dat het anders had gemoeten. Het is een huzarenstukje geweest, maar nu staat iedereen met de vlaggen te wapperen. Iedereen is gelukkig: de gemeente en wij.”

Je woning moet eigen zijn en dat is het ook geworden.

Het Leeuwarder Restauratiefonds

Eigenaren van gemeentelijke monumenten of van beeldbepalende panden binnen de beschermde stadsgezichten kunnen voor de restauratie van hun pand een beroep doen op het Leeuwarder Restauratiefonds. Via dit fonds kunnen eigenaren een lening afsluiten tegen een extra lage rente. Deze lening is bedoeld voor het financieren van de instandhouding van het pand en zijn monumentale waarden. Daarbij valt te denken aan herstel van kap, kozijnen en fundering, maar ook aan het herstel van waardevolle interieuronderdelen. Het beheer van het fonds is in handen van Nationaal Restauratiefonds.

Een pre-industrieel zeventiende-eeuws fabrieksgebouw, tot de jaren vijftig van de twintigste eeuw in gebruik als zeepziederij. Een bijzondere plek in Leeuwarden. In 2009 aangekocht en na een verbouwing omgetoverd tot een prachtige woonruimte.

 

Pand met historie

Marijke Tiemersma en Hein de Graaf wilden terug naar de stad en hadden een makelaar opdracht gegeven een seintje te geven als ze ‘iets raars’ tegenkwam. Hein: “Onze makelaar wees ons op een opslagzolder van wel 43 meter lang, midden in de stad. Door een klein stoffig raampje keken wij over die enorme zolder en wij wisten meteen: “dit wordt feest!” Het zag er zo verschrikkelijk charmant uit. Wij dachten allebei: hier kunnen wij wel wat mee. Zo zag het er uit en zo voelde het.” Marijke: “De historie van het pand sprak ons aan. Het pand had geen woonbestemming, dus daarover moesten wij in overleg met de gemeente. Wij vinden het belangrijk dat wonen in de binnenstad wordt gestimuleerd, het maakt een binnenstad veel aantrekkelijker. Daarin hadden wij een gezamenlijk belang met de gemeente, zo bleek. Met de gemeente zijn wij in gesprek gegaan over wat onze woonwensen waren en wat daarbij de randvoorwaarden waren van de gemeente. De samenwerking met de gemeente is heel prettig verlopen. Wij hebben elkaar goed gevonden.” Hein: “Ik heb zelf tekeningen gemaakt van hoe wij het zouden willen en met die schetsen zijn wij naar de gemeente gegaan. Pas later hebben wij een architect met ervaring met monumenten in de arm genomen. Onze uitdaging lag erin dat wij eigentijdse ingrepen wilden doen met respect voor wat er was. Nu alles af is, kan je de historie van dit pand er nog in lezen.”

Door een klein stoffig raampje keken wij over die enorme zolder en wij wisten meteen: “dit wordt feest!”

Information about his project

Dit project is gefinancierd met: