Inspiratie
-
Bedrijfsverzamelgebouw Studio de Gruyter in Tilburg
- Verduurzamen
- Herbestemmen
Vijf zzp’ers met één wens: een gezamenlijke werkplek in een rijksmonument in Tilburg. Dat is in het kort het verhaal achter Studio de Gruyter. Maar hoe koop je met zijn vijven een pand? En hoe zorg je dat je de financiën hebt om een rijksmonument te verduurzamen voor de toekomst? Dagmar Ebbeling en Remco Vos, respectievelijk een van de kopers en accountmanager van Nationaal Restauratiefonds, vertellen hoe ze de droom waarmaakten.
-
Eet- en drinklokaal Rijksmagazijn
- Restaureren
- Verduurzamen
- Herbestemmen
- Aankopen
Astrid Boekema en Hans Lub zijn een ondernemend stel, met liefde voor horeca én monumenten. In de binnenstad van Enkhuizen runnen ze sinds 2012 in een rijksmonument hun restaurant ‘Onder de wester’. Vier jaar na de opening begon het weer te kriebelen en viel hun oog op een klein magazijn. Ze besloten ook dit pand een horecabestemming te geven. Voor de financiering klopten ze aan bij de provincie Noord-Holland en het Nationaal Restauratiefonds.
-
Woning en bed and breakfast ‘t Wiede in Giethoorn
- Restaureren
- Verduurzamen
Hartje Giethoorn, op een eigen eilandje omgeven door water, ligt de rijksmonumentale woning met bed and breakfast van Arco en Silvia Donker. De rond 1850 gebouwde boerderij transformeerde met duurzame oplossingen tot een modern gebouw in een ouderwets jasje.
-
Bier en sfeer proeven in Brouwerij Bosch
- Restaureren
Wie door de Wycker Grachtstraat in Maastricht loopt kan de bescheiden ingang over het hoofd zien, maar achter de poort op nummer 26 gaat een imposant stuk geschiedenis schuil. Hier werd vanaf de achttiende eeuw ruim 200 jaar lang bier gebrouwen en alles wat aan die tijd doet denken is er in originele staat te bezichtigen. Een uniek industrieel monument, vertellen Manuel Viegen en Jean Bovy van Stichting Brouwerij Bosch, tegenwoordig de drijvende kracht achter de brouwerij. Zij initieerden in 2015 een restauratie om Brouwerij Bosch ook de komende decennia te kunnen openstellen.
-
Provincie Friesland investeert miljoenen extra in Cultuurfonds voor Monumenten
- Restaureren
Het Cultuurfonds voor Monumenten in Fryslân is uitgebreid: meer geld voor niet-rijksmonumenten in Fryslân. Eigenaren kunnen vanaf nu een laagrentende lening aanvragen voor het restaureren én het verduurzamen en/of herbestemmen van hun monument. Provincie Friesland stort 2,5 miljoen euro extra in het Friese Cultuurfonds.
-
Villa de Brink: Een inspirerende vergaderlocatie
- Herbestemmen
- Restaureren
- Verduurzamen
Vier jaar lang heeft Arlo Vastgoed aan de restauratie en herbestemming van ‘Villa de Brink’ aan de markt in Waalre gewerkt. Sinds eind 2015 is het rijksmonumentale pand volledig hersteld en in gebruik als inspirerende vergaderlocatie.
-
Duurzame ontwikkelingen in de Pastoe fabriek
- Herbestemmen
- Restaureren
- Verduurzamen
In de ambitie om culturele vernieuwing in Utrecht écht op de kaart te zetten, heeft Dutch Design Fabriek besloten om een herbestemming te ontwikkelen voor de Pastoe fabriek. De locatie biedt ruimte voor economische, culturele en educatieve ondernemingen.