Het proces in stappen
Bent u (aankomend) eigenaar van een monument en gaat u restaureren? Dit stappenplan helpt u daarbij!
Stappenplan
Stappenplan
Het Restauratiefonds heeft ruim 35 jaar ervaring op het gebied van restaureren. Wij delen die kennis graag met u. Hieronder kunt u stapsgewijs het proces doornemen. Per stap geven we tips en informatie die u kunnen helpen.
-
1. Welk monument heeft u (op het oog)?
Het soort monument bepaalt in belangrijke mate wat uw mogelijkheden zijn, vooral financieel. Onderzoek dus altijd eerst wat voor soort monument u heeft.
-
2. Neem contact op met de gemeente
Heeft u een monument (op het oog) waar het nodige onderhoud aan uitgevoerd moet worden? Ga dan eerst na of uw plannen vergunningsplichtig zijn.
-
3. De onderhoudsstaat van uw pand
Voordat u aan de slag gaat is het goed te weten wat de onderhoudsstaat is van het pand. Zo weet u beter wat de financieringsbehoefte is.
-
4. Maak uw plannen met uw monument haalbaar
Welke financieringsoplossingen en eventuele subsidies zijn er die passen bij uw plannen? Ontdek in deze stap wat er mogelijk is.
Gids Monumentaal wonen
Wonen in een monument brengt voordelen én spelregels met zich mee. De gratis gids Monumentaal wonen legt op eenvoudige wijze uit wat het betekent om eigenaar te zijn van een monument. U krijgt antwoord op de meest gestelde vragen over aanschaf, restauratie, behoud en financiering van monumenten. Een handige wegwijzer voor iedere eigenaar van een monument.
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen
Algemeen
-
Een monument is een onroerende zaak die van algemeen belang is vanwege zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische waarde. Het kan een gebouw zijn zoals een woonhuis, een bedrijfspand, een fabrieksgebouw of een flat. Maar ook andere objecten kunnen een monument zijn, zoals een brug, een fontein of een park. Een monument kan wettelijk beschermd zijn als gemeentelijk monument of als rijksmonument.
-
Heeft u een rijksmonument, dan is dit te vinden in het Rijksmonumentenregister.
Is het een gemeentelijk monument, provinciaal monument, beeldbepalend pand of karakteristiek pand, dan kunt u navraag doen bij uw gemeente. Het soort monument bepaald welke mogelijkheden er zijn voor subsidie en/of financiering.
Bekijk de gemeentelijke pagina's op Monumenten.nl voor meer informatie.
-
- De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen wijst rijksmonumenten aan. Vooraf krijgt de minister advies van de gemeente, de Raad voor Cultuur en de Provincie. Van bijna alle rijksmonumenten zijn beschrijvingen opgesteld waarin de redenen worden genoemd waarom het pand als beschermd monument wordt aangewezen. Bekijk alle rijksmonumenten op Monumenten.nl.
- Gemeentelijke monumenten worden aangewezen door het College van burgemeester en wethouders. De Commissie voor Welstand en Monumenten geeft het college vooraf advies. Gemeentelijk monumenten worden (nog) niet landelijk bijgehouden. U kunt dus niet in een lijst of register uw monument opzoeken. Daarbij deelt niet elke gemeente evenveel informatie over de gemeentelijke monumenten. Meer informatie vindt u op Monumenten.nl.
- Er ook provinciale monumenten in Nederland. Alleen de provincies Drenthe en Noord-Holland hebben provinciale monumenten. Bekijk hier meer over op Monumenten.nl.