Hoe kiest u de juiste aannemer?

Als het definitieve plan klaar is kunt u offertes aanvragen bij aannemers. Hoe vindt u een geschikte aannemer? Het restaureren van uw rijksmonument is immers iets anders dan een ‘gewone’ verbouwing aan een relatief nieuwe woning. Een goede oriëntatie is dan ook van groot belang. Hieronder vermelden wij een paar handreikingen bij de keuze van een aannemer.

Heeft u een vraag?

Onze coaches staan voor u klaar

088 253 90 10

Handreikingen voor keuze aannemer

 • Monumenten.nl biedt u overzicht van aannemers in de Bedrijvengids.
 • Kijk waar het monument staat: een aannemer uit de buurt is vaak bekend met plaatselijke omstandigheden en voorschriften.
 • Informeer bij de Stichting Vakgroep Restauratie. Bij de Stichting Vakgroep Restauratie zijn aannemers aangesloten die zich gecertificeerd hebben op het gebied van restauratie volgens de Erkenningsregeling Restauratie Bouwbedrijf (ERB), een kwaliteitskeur op het niveau van ISO-norm 9000, aangevuld met uitgebreide ervaringseisen. Als het een grote restauratie betreft of een restauratie waar (veel) monumentale elementen een rol spelen (waar bijvoorbeeld speciale materialen of technieken nodig zijn) raden wij u aan te overwegen gebruik  te  maken van een aannemer die bij de vakgroep is aangesloten.
 • Informeer of de aannemer aangesloten is bij Stichting BouwGarant. De BouwGarant-aannemer dient te voldoen aan strenge kwaliteitseisen en zich te houden aan klantgerichte gedragsregels. Zo worden alle afspraken schriftelijk vastgelegd en ook alle noodzakelijke verzekeringen afgesloten. Verder hanteert de BouwGarant-aannemer een vaste procedure voor de behandeling van klachten. Indien aannemer en klant er desondanks samen niet uitkomen, kan een beroep worden gedaan op de BouwGarant Servicedesk. Zij bemiddelt om tot een voor beide partijen bevredigende oplossing te komen. De Stichting BouwGarant toetst haar deelnemers periodiek op hun bedrijfsvoering, de kwaliteit van hun producten en de dienstverlening aan hun klanten. Bedrijven die stelselmatig niet blijken te voldoen aan de eisen, worden door de Stichting geroyeerd en mogen zich dan niet langer als BouwGarant-aannemer profileren. Samenvattend kan een BouwGarant-aannemer u een stukje extra zekerheid bieden. Dit wil overigens niet zeggen dat een aannemer die hierbij niet is aangesloten, geen goede keuze is.
 • Raadpleeg de internetsite van de aannemer en/of vraag een brochure van de aannemer aan.
 • Vraag referentieprojecten van de aannemer op en ga er kijken. Praat met eerdere opdrachtgevers over hun ervaringen. Hoe was de samenwerking met de aannemer? Zijn ze tevreden over de kwaliteit? Kwam de aannemer zijn afspraken goed na? Op die manier krijgt u een goed beeld van de aannemer.
 • Kijk welke aannemer u als eigenaar aanspreekt en of het ‘klikt’. Ga dus eerst eens met hem praten en bespreek samen uw wensen. Als u niet op dezelfde golflengte zit, kan dat een heleboel ergernissen opleveren. U moet immers intensief samenwerken.
 • Bel de monumentenwacht in uw provincie en vraag naar hun ervaringen met de door u gekozen aannemer.
 • Vraag uw architect met welke aannemers hij goede ervaringen heeft.
 • Raadpleeg de website van Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg.
 • Als u duurzaamheidsinvesteringen laat uitvoeren, kiest u dan voor een ervaren aannemer voor deze werkzaamheden.