Bent u of wordt u eigenaar van een monumentaal pand dat geen rijksmonument is? Dit kan een gemeentelijk of een provinciaal monument zijn, of een beeldbepalend pand in een Beschermd Stads- of Dorpsgezicht. Om wat voor monument het ook gaat, het Restauratiefonds biedt verschillende financieringsmogelijkheden. Ook bieden wij hulp met betrekking tot de aanpak van een restauratie. U leest hier meer over de mogelijkheden.

Welke financiële oplossing past bij uw persoonlijke situatie? Uw mogelijkheden worden bepaald door uw persoonlijke omstandigheden en het soort monument dat u bezit. Wij helpen u met het maken van de juiste keuzes voor een passende financiering. Naast het onderhoud kunnen wij ook andere verbouwingskosten en de aankoop financieren. U regelt alles bij ons in één keer.

Welke financiering past bij mij?

Door een aantal vragen te beantwoorden kunt u zien welke financieringsmogelijkheden het beste bij uw situatie passen.

 • Wat is de postcode en huisnummer van uw monument?
 • Wat betekent particulier?

  Particulier of zakelijk

  Particulier: het monument is uw eigen woning.
  Zakelijk: u vraagt financiering aan als rechtspersoon, dat kan bijvoorbeeld een bedrijf of een stichting zijn.

 • Wat betekent restauratie

  Restauratie

  U onderhoudt uw monument, om de monumentale waarden van het pand te behouden.

 • Wat betekent herbestemmen

  Herbestemmen

  U geeft een nieuwe functie aan uw pand (bv. horeca- of zorgfunctie).

 • Wat betekent verduurzamen

  Verduurzamen

  U past energiebesparende maatregelen toe aan uw pand.

Financieren van de aankoop

Met de Monumenten-hypotheek heeft het Restauratiefonds altijd een passende lening voor u beschikbaar. U kunt deze hypotheek aanvragen voor de financiering van uw restauratie, maar ook als aanvullende- of aankoopfinanciering. Voorwaarde is wel dat u een monument restaureert of (groot) onderhoud aan uw monument uitvoert.  Het maakt niet uit of het een rijksmonument, gemeentelijk of provinciaal monument betreft.  

Lees meer over onze aanvullende- en/of aankoopfinanciering

Energie besparen in uw monument

Wanneer u uw pand gaat restaureren is het wellicht verstandig te investeren in energiebesparende maatregelen die uw pand energiezuinig maken en uw wooncomfort verhogen. U bespaart kosten en draagt bij aan een beter milieu; een goede investering dus voor u en toekomstige generaties. U kunt deze maatregelen direct mee financieren bij de aankoop.

Verduurzaam uw monument.

 

 • Cultuurfonds-hypotheek

  • Restaureren
  • Herbestemmen

  Als u een gemeentelijk of provinciaal monument gaat restaureren, komt u wellicht in aanmerking voor een Cultuurfonds-hypotheek. De Cultuurfonds-hypotheek is een lening met een lage rente voor gemeentelijke of provinciale monumenten of andere door