Een monument aankopen

Een monument is iets heel bijzonders. Een waardevol bezit. Is een monument nieuw voor u? Dan kunt u wel wat ondersteuning gebruiken. Daar is Het Restauratiefonds voor. U heeft vast vragen over wat er bij de aankoop van een monument komt kijken. Speciaal voor monumenteigenaren met een restauratie- en duurzaamheidsbehoefte  bestaan er gunstige financiële regelingen.  

De meerwaarde van het Restauratiefonds:

 • Een scherpe en transparante financiering

 • Ook als tweede hypotheek mogelijk

 • Restauratie, onderhoud, herbestemming en energiebesparende maatregelen financieren wij gunstig. Ook de aankoop kunt u onder voorwaarden laten financieren 

Gunstige financieringsmogelijkheden voor restauratie, onderhoud en verduurzaming

Wij hebben aantrekkelijke leningen voor restauratie, onderhoud en duurzaamheidsmaatregelen van monumenten, met percentages die soms zelf 3% onder de marktrente liggen (met een minimum van 1,0%). Door onderaan de pagina een aantal vragen te beantwoorden kunt u eenvoudig zien welke financieringsmogelijkheden beschikbaar zijn voor uw pand of bekijk het overzicht met de financieringen.

Overzicht financieringen

Financiering voor aankoop en overige kosten

Verbouwingskosten in uw pand of de aankoop kunt u met een Monumenten-hypotheek (marktconform rentetarief) bij ons financieren. Voorwaarde is dat u het monument restaureert en/of verduurzaamt. Van uw totale hypotheek dient u minimaal 20% te besteden aan onderhoud, restauratie of verduurzaming van uw monument.

Naast dat wij toetsen op kredietwaardigheid wordt de hoogte van de Monumenten-hypotheek bepaald door de hoogte van de restauratie- en duurzaamheidskosten.

Als voorbeeld:
Een eigenaar-bewoner van een monument heeft 40.000 euro aan restauratie- en duurzaamheidskosten, die hij bijvoorbeeld met een laagrentende lening van het Restauratiefonds financiert. Hij kan dan de overige kosten (zoals verbetering of aankoop) voor een bedrag van maximaal 160.000 euro via een Monumenten-hypotheek met een marktconforme rente financieren.  De verhouding is dus 1:5. Voor zakelijke en particuliere (verhuur) aanvragen  is deze verhouding 1:3.

Lees meer over de Monumenten-hypotheek

Maak gebruik van het stappenplan

Een monument aankopen, restaureren, herbestemmen of verduurzamen is een grote klus. De ervaring die wij de afgelopen 30 jaar hebben opgedaan delen wij graag. Per stap geven wij informatie en tips die u helpen bij het proces.

Ga naar het stappenplan

Energiebesparende maatregelen in een monument

Het inpassen van energiebesparende maatregelen in een monument vraagt om zorgvuldigheid en maatwerk. Naast de mogelijkheid om een laagrentende lening aan te vragen voor de restauratie van een monument, kunnen ook energiebesparende maatregelen tegen een gunstige rente gefinancierd worden. Door een Duurzame Monumenten-adviseur in te schakelen komt u meer te weten over de historische waarden, technische mogelijkheden, terugverdientijd en eventuele vergunningen.

Lees meer over duurzaamheidsmaatregelen in een monument

Subsidie op onderhoudskosten

Heeft u een rijksmonument op het oog of al gekocht? Dan is het goed om te weten dat u jaarlijks subsidie kan aanvragen voor de onderhoudskosten van uw woonhuis.

Meer informatie op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
 

Welke financiering past bij mij?

Door een aantal vragen te beantwoorden kunt u zien welke financieringsmogelijkheden het beste bij uw situatie passen.

 • Wat is de postcode en huisnummer van uw monument?
 • Wat betekent particulier?

  Particulier of zakelijk

  Particulier: het monument is uw eigen woning.
  Zakelijk: u vraagt financiering aan als rechtspersoon, dat kan bijvoorbeeld een bedrijf of een stichting zijn.

 • Wat betekent restauratie

  Restauratie

  U onderhoudt uw monument, om de monumentale waarden van het pand te behouden.

 • Wat betekent herbestemmen

  Herbestemmen

  U geeft een nieuwe functie aan uw pand (bv. horeca- of zorgfunctie).

 • Wat betekent verduurzamen

  Verduurzamen

  U past energiebesparende maatregelen toe aan uw pand.

Bereken uw maximale hypotheek

Met de snelle berekening krijgt u een globale indicatie van wat u maximaal kunt lenen.

Telt u de volgende inkomensbestandsdelen bij elkaar op: 12 keer uw maandsalaris of pensioen, uw vakantiegeld en uw eventuele vaste 13de maand.

Wat kan het Restauratiefonds voor u doen?

Contact

088 253 90 00

Heeft u kunnen vinden wat u zocht?