Verbouwing woonhuis in recordtempo

Ankie en Pim wonen samen met hun dochter Julie in het Brabantse Reek in een rijks monumentaal woonhuis. Pim is hier geboren en heeft het bedrijf dat zijn vader er is gestart overgenomen. ‘Ik ben er eigenlijk altijd vanuit gegaan dat ik hier zou blijven wonen. Mijn vader begon in de schuur naast het woongedeelte een varkenshandel. Helaas is hij overleden, maar het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd opererende veehandel’, vertelt Pim.

 

Verbeterde indeling

Woonboerderij Keuken Reek Brabant
Het huis had van oorsprong een onlogische indeling. Zo lag de eetkamer aan de voorkant van het huis en de keuken juist aan de achterkant. ‘Een van de belangrijkste wensen van ons was dan ook dat de eetkamer en de keuken in elkaar zouden overlopen. Het huis is nu door de verbouwing veel praktischer en comfortabeler geworden’, geeft Ankie aan. Door de verbouwing van het huis hebben Ankie en Pim er ook voor kunnen zorgen dat een aantal oude details nu beter uitkomen. Zo hebben zij de badkamer nu om een oude balk heen gemaakt. ‘Eerst begonnen we met het intekenen van de balk en daarna kwam de rest van de badkamer’, vertelt het paar.

Passie voor restaureren

Vaak vraagt de voorbereiding van een restauratie veel tijd. Eigenaren lopen nogal eens tegen een enorme papierwinkel aan of krijgen te maken met bezwaren van bijvoorbeeld de gemeente. Bij Ankie en Pim verliep deze fase soepel en binnen vijf maanden was het huis vervolgens helemaal af. ‘Dat past ook wel bij ons. Vrienden zeggen ook vaak dat bij ons altijd alles snel gaat’, laat Pim weten. Dat de verbouwing zo snel kon gaan heeft vooral te maken met de ervaringen van de aannemer en architect. Beide mannen trokken in dit verhaal de kar en iedereen zat snel op één lijn dankzij de goede voorbereiding. ‘We hebben ook veel aan de Restauratiewijzer en de mensen bij het Restauratiefonds gehad. Ik denk wel eens, als zo’n verbouwing in één dag zou kunnen zou ik dat niet willen. Juist het proces maakt het zo leuk. Iedereen is met passie aan het werk’, geeft Pim aan.

Restauratiewijzer, ook voor u?

Gaat u uw rijksmonument restaureren? En wilt u gebruik maken van een Restauratiefonds-hypotheek? Neem dan contact op met de RestauratieWijzer, zoals ook Ankie en Pim deden. U krijgt dan een uitgebreid stappenplan, deskundig advies en persoonlijke begeleiding.

Information about his project