ARTIS krijgt compliment voor springlevende monumenten

Publicatiedatum

Op dinsdag 6 september kreeg ARTIS-directeur Rembrandt Sutorius, in aanwezigheid van Rosan Kocken, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, het Restauratiefonds Compliment uitgereikt voor de restauratie en daarmee het behoud van de vele monumenten in Nederlands oudste dierentuin. Het Nationaal Restauratiefonds spreekt met dit compliment zijn waardering uit voor de zorg die Rembrandt Sutorius en zijn team aan de 27 monumenten in het park besteden. Het Nationaal Restauratiefonds reikt het compliment jaarlijks uit aan initiatiefrijke mensen, die een impactvolle bijdrage leveren aan het in stand houden van monumenten.

Uitreiking Compliment Artis 22

Bekijk de impressie van het Restauratiefonds-compliment

Video
Uitreiking Compliment Artis 22

Meest recent is de restauratie en de heropening van de het Groote Museum. ARTIS heeft het museum haar belangrijke rol terug gegeven en de oude functies van samenkomst en het bestuderen van natuur nieuw leven ingeblazen. Vroeger was het museum een ontmoetingsplaats voor de leden van het Genootschap Natura Artis Magistra. Na 75 jaar gesloten te zijn geweest voor het grote publiek is het museum in mei jl. weer opengegaan met een nieuwe invulling. Hierbij staat de verbinding van de mens met al het leven op aarde centraal. Het doel is om de bezoeker op een interactieve manier met andere ogen naar zijn omgeving en de wereld te laten kijken. Na de duurzame restauratie kan het oudste museumgebouw van Amsterdam, daterend uit 1855, weer volop door het publiek beleefd worden.  

Een monument dat weer toegankelijk is, gebruikt wordt en beleefd wordt is weer springlevend, dat is de missie van het Restauratiefonds. Het Restauratiefonds en ARTIS werken al vele jaren samen aan het springlevend maken en houden van monumenten op het park.  

ARTIS-directeur Rembrandt Sutorius;  “We zijn erg trots op dit compliment van het Nationaal Restauratiefonds. Het is een stimulans om verder te gaan op de ingeslagen weg. We zijn als ARTIS rijk bedeeld met 27 monumenten in de vorm van onder meer gebouwen, dierverblijven, vijvers en standbeelden. Als drukbezochte publiekslocatie, waar de monumenten zelf ook de publiekstrekkers zijn en intensief gebruikt worden, is een restauratietraject vaak een uitdagende puzzel. Dat komt ook doordat we bij de restauratie van elk gebouw stevig inzetten op verduurzaming. We willen in 2030 namelijk helemaal CO2-neutraal zijn. Het zorgdragen voor en restaureren van onze monumenten is een bijzondere taak die wij uiterst serieus nemen. Zodat ook volgende generaties kunnen genieten van het ARTIS met al haar bijzondere monumenten.” 

Restauratiefonds

Elk monument vertelt een verhaal. Het geeft een gezicht aan een buurt, plaats of regio en maakt onze omgeving extra aantrekkelijk. Daarom wil het Restauratiefonds deze bijzondere gebouwen behouden. Daar maken we ons elke dag weer sterk voor. Dat doen we met een goede financiële ondersteuning vanuit verschillende fondsen. Wij helpen eigenaren met een financiering voor onderhoud, restauratie, verduurzaming en herbestemming. En we delen onze kennis. Persoonlijk of via onze platformen Monumenten.nl en Herbestemming.nl

Uitreiking Compliment Artis 22