Eigenaren van monumentale en beeldbepalende panden in Drenthe kunnen subsidie aanvragen

Publicatiedatum

Eigenaren van monumentale en beeldbepalende panden in Drenthe kunnen subsidie aanvragen voor behoud, herbestemming en verduurzaming van hun pand. De subsidieregeling ‘Behoud of herbestemming karakteristiek bezit in Drenthe 2021-2024’ is opengesteld voor aanvragen.

Bruntingerhof

Binnen de regeling ‘Behoud of herbestemming karakteristiek bezit in Drenthe 2021-2024’ kan een subsidie worden aangevraagd in de vorm van een geldbedrag of een laagrentende lening. Subsidie kan worden aangevraagd voor werkzaamheden in het kader van behoud (restauratie), herbestemming of energiebesparende maatregelen, zoals dakisolatie. Aanvragen hiervoor kunnen ingediend worden tot met 31 maart 2024.

Een laagrentende lening kan het gehele jaar worden aangevraagd uit het Drents Monumentenfonds, een samenwerking tussen de provincie en het Nationaal Restauratiefonds. Met een lening uit dit fonds konden eigenaren al restauratie of herbestemming van hun pand financieren. Eigenaren kunnen nu ook een financiering aanvragen voor verduurzamingsprojecten gericht op energieopwekking. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van zonnepanelen of plaatsing van een warmtepomp. 

Aanvragen 

Om een aanvraag in te kunnen dienen voor een subsidie of laagrentende lening dient de aanvrager de eigenaar te zijn van het pand of in bezit van een voorlopig koopcontract. Daarnaast dienen alle benodigde vergunningen aanwezig te zijn. Een aanvraag indienen kan via de website van provincie Drenthe. Het advies van de provincie is om eerst contact op te nemen met het subsidieloket via telefoonnummer 0592-365555

Aanvraag indienen

Planetron

Planetron

Lees het verhaal van deze unieke herbestemming. Enthousiasme, visie én samenwerking maken van Planetron weer een boegbeeld.

Het verhaal

Drents Monumentenfonds 
Het Drents Monumentenfonds bestaat sinds 2009. In de afgelopen jaren zijn er diverse projecten uit het fonds gefinancierd. Zo kreeg bijvoorbeeld ‘De Mandenmakerij’ in Wilhelminaoord een tweede leven, net als het voormalig Planetron in Dwingeloo. Met leningen uit het fonds is dit bijzondere erfgoed behouden.