Forteiland Pampus is fossielvrij dankzij nieuw klimaatneutraal energiesysteem

Publicatiedatum

Pampus is het hele jaar zelfvoorzienend. Het eiland is al vanaf het begin off-grid: niet verbonden met de wal voor stroom, water of gas. Dit vormde de inspiratiebron voor dit klimaatneutrale energiesysteem. Door inzet van wind, zon, waterstof, biovergisting en thermische energie is het eiland fossielvrij.

Tom van Nouhuys en Harry Kers Pampus

Een mijlpaal voor Pampus

Rob Jetten (demissionair minister voor Klimaat en Energie) en Wolf (natuurliefhebber, 8 jaar) openden eind mei het energiesysteem en de energiepositieve Bergloods.  Vanaf nu haalt het eiland al zijn energie uit wind, zon en biovergisting. Forteiland Pampus, rijksmonument en Unesco-Werelderfgoed, is fossielvrij dankzij nieuw klimaatneutraal energiesysteem.  Samen met een aantal vooruitstrevende partners waren wij aanwezig bij dit mooie voorbeeld van energietransitie en verduurzaming van erfgoed. Hierin durft het ‘bescheiden’ Pampus een grote rol te spelen als showcase voor verduurzaming van iconisch erfgoed.

Unesco werelderfgoed stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam is aangelegd tussen 1880 en 1914 en bestaat uit 46 forten en batterijen en diverse dijken en sluizen. Sinds 1996 is de Stelling van Amsterdam UNESCO Werelderfgoed. Meerdere onderdelen van de Stelling van Amsterdam hebben een monumentenstatus: sommige zijn rijksmonument; andere hebben een provinciale monumentenstatus. Diverse forten van de Stelling van Amsterdam zijn opengesteld voor bezoekers. Pampus is het meest bezochte fort van de Stelling van Amsterdam met jaarlijks ruim 40.000 bezoekers. In de zomermaanden is er bijna elk weekend een evenement. Hoogtepunt in deze nieuwe belevingsroute is de ballonvaart die je als bezoeker al vliegend over de Stelling maakt. Meer informatie is te vinden op de website van de Stelling van Amsterdam.

Het fort op Pampus werd tussen 1887 en 1895 gebouwd en was vanaf het begin een zelfvoorzienend fort. Na enige jaren van verval heeft de stichting Forteiland Pampus het eiland nieuw leven ingeblazen en probeert zij het fort zelfvoorzienend en duurzaam te maken. 

Duurzame initiatieven Restauratiefonds

Video
Pampus
Pampus