Leeuwarder Restauratiefonds viert 15-jarig bestaan bij In De Brouwerij

Publicatiedatum

Afgelopen vrijdag stonden wij in het prachtig gerestaureerde Grand Café, hotel en brouwerij In de Brouwerij in Leeuwarden, stil bij het 15-jarig bestaan van het Leeuwarder Restauratiefonds.

15 jaar leeuwarder restauratiefonds

In dit gerestaureerde, verduurzaamde en herbestemde gemeentelijk monument worden wethouder Bert Wassink en Kees-Jan Dosker, directeur van het Nationaal Restauratiefonds, rondgeleid door Willem Adema. Hij is de ondernemer die het monument ondanks de moeilijke coronatijd een nieuw leven gaf.   

De aanleiding voor het bezoek is feestelijk, want na maanden van hard werken en gesloten deuren kan In De Brouwerij ondertussen haar eerste gasten ontvangen. Willem Adema maakte voor de restauratie en verduurzaming gebruik van leningen uit het Leeuwarder Restauratiefonds en uit het Cultuurfonds voor Monumenten Friesland. Dit stelde hem in staat om dit oude herenhuis uit 1873, in oude glorie te herstellen en een horecafunctie te geven. Naast een stadsbrouwerij kunnen gasten slapen in een van de hotelkamers en eten en drinken in het Grand Café. 

Wat is het prachtig dat Willem Adema zo gedreven was om zelfs in deze moeilijke tijd een parel van een monument te restaureren en toegankelijk te maken voor iedere bezoeker. Daarmee is In de Brouwerij echt een verrijking voor onze historische binnenstad. Ik vind het ook heel mooi dat het Leeuwarder Restauratiefonds daarbij heeft kunnen helpen.

Wethouder Bert Wassink

Vijftien jaar geleden startten de gemeente en het Restauratiefonds het Leeuwarder Restauratiefonds met als doel om gemeentelijke monumenteigenaren te ondersteunen bij de restauratie van hun pand. Met een gunstige lening uit het zogeheten revolverende fonds kunnen eigenaren hun pand in stand houden. Een krachtig en duurzaam instrument om met dezelfde euro meerdere monumenteigenaren te kunnen ondersteunen. Bij dit derde lustrum kijken de gemeente en het Restauratiefonds ook vooruit, bijvoorbeeld naar hoe het Leeuwarder Restauratiefonds ook ingezet zou kunnen worden voor verduurzaming van monumenten.  

Met onze duurzame samenwerking met de gemeente in het Leeuwarder Restauratiefonds leveren wij graag een bijdrage aan springlevende monumenten in de stad Leeuwarden. In De Brouwerij is daar een prachtig voorbeeld van.

Kees-Jan Dosker, directeur van het Nationaal Restauratiefonds

15 jaar leeuwarder restauratiefonds plafond
15 jaar leeuwarder restauratiefonds rondleiding