Monumentenwacht en De Groene Grachten lanceren adviestool

Publicatiedatum

Groene plannen voor een duurzaam monument worden vaak aan de keukentafel gemaakt. Daarom gaan vanaf nu de wachters van de Monumentenwacht op pad met de nieuwe adviestool van de Groene Grachten.

Nieuws lancering adviestool De Groene Grachten

Een CO2-reductie van 40% in 2030 en van 60% in 2040; dat is de doelstelling van de Routekaart Verduurzaming Monumenten. Maar, hoe verduurzaam je een monument? Authentieke ramen, oude schouwen, tochtige, niet-geïsoleerde muren; veel eigenaren weten niet waar ze moeten beginnen. Bovendien, hoe doe je dit mét behoud van de monumentale waarde? De nieuwe aanpak van De Groene Grachten en Monumentenwacht biedt uitkomst. 

Tool helpt monumenteigenaren bij verduurzamen

 

Groene plannen aan de keukentafel

De aanpak bestaat uit een keukentafelgesprek, waarna de monumenteigenaar een onafhankelijk verduurzamingsadvies ontvangt. De adviestool van De Groene Grachten brengt de duurzame mogelijkheden in kaart. De wachters van Monumentenwacht gaan ermee op pad. Sanne de Koning, directeur van Monumentenwacht Noord-Brabant: “We zien dat monumenteigenaren wel willen verduurzamen, maar vaak door de bomen het bos niet zien. Waar moeten ze beginnen? Welke aanpassingen kunnen wel en welke niet bij welk monument? Welke partijen zijn betrouwbaar? Onze wachters geven met de tool een persoonlijk en onafhankelijk advies, inclusief een rapport waarmee de eigenaren aan de slag kunnen.”

Tien jaar aan data

De Groene Grachten ontwikkelde de adviestool op basis van kennis en data die het de afgelopen tien jaar verzamelde in meer dan duizend projecten. Het bureau is in 2012 opgericht door Wubbo Ockels en Suze Gehem. Het werkt aan het verduurzamen van historische gebouwen en gebieden, met de missie: ‘als het hier kan, dan kan het overal’. Gehem: “Eerder ontwikkelden we De Groene Menukaart en Zelfscan Duurzaam Monument, twee platforms waarmee pandeigenaren zelf aan de slag kunnen. Met de adviestool gaan we een stap verder. Erfgoed- en duurzaamheidsexperts kunnen nu duurzaamheidsadviezen voor gebouweigenaren maken.” Zij putten hierbij uit de uitgebreide database met informatie over verduurzaming van erfgoed. De adviestool is bovendien gekoppeld aan informatie over wet- en regelgeving in vijftig gemeenten en aan financierings- en subsidiemogelijkheden. 

Aanpak voor 120.000 monumenten

In maart starten de Monumentenwachten van Noord-Brabant, Utrecht, Limburg, Noord-Holland, Gelderland, Groningen, Zuid-Holland, Drenthe, Flevoland, Fryslân en Overijssel met het gebruik van de tool. Het doel van Monumentenwacht is om monumenten te behouden voor de toekomst. De Koning: “Wij zijn ervan overtuigd dat je dat doet door ze te onderhouden, te gebruiken én te verduurzamen. Met deze tool onder de arm kunnen onze wachters nog meer gedegen en passend advies geven.” De Groene Grachten wil in drie jaar alle 120.000 monumenten in Nederland met de adviestool van een duurzaam plan voorzien. Gehem: “Samen met de aangesloten organisaties bij de Monumentenwacht bereiken we daarvan al 20 %. Met deze aanpak helpen we eigenaren in het hele land om hun pand klaar te maken voor de toekomst.”
 
De adviestool is een initiatief van De Groene Grachten en mede mogelijk gemaakt door EIT Climate-KIC, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Provincie Noord-Holland, Provincie Gelderland, Monumentenwacht Gelderland, Monumentenwacht Noord-Holland en Monumentenwacht Noord-Brabant.

Lancering adviestool

Bekijk video

Vergoeding duurzaamheidsadvies

Verduurzamen draagt bij aan het springlevend houden van uw monument. Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. Wij vergoeden een deel van de advieskosten.

Meer over de vergoeding