Nationaal Monumentencongres donderdag 9 november

Publicatiedatum

Het Nationaal Monumentencongres vindt dit jaar plaats op 9 november aanstaande in Veenhuizen, onderdeel van de Koloniën van Weldadigheid. Hier getuigen meer dan honderd rijksmonumenten van een uniek verleden als binnenlandse kolonie voor armoedebestrijding.. Dé kans om uw collega’s uit de erfgoedsector weer te ontmoeten.

Veenhuizen

Locatie en programma

Omdat het congres speciaal voor u plaatsvindt op deze betoverende historische locatie, waar monumenten met elkaar verweven zijn en omringd worden door uitgestrekte natuurgebieden, is dit jaar voor een unieke aanpak gekozen. Het programma belooft inspirerende presentaties, boeiende workshops, smaakvolle proeverijen, volop mogelijkheden om te netwerken en veel vrijheid om uw eigen ervaring te creëren. Gezien de afgelegen locatie zijn er dit jaar zelfs overnachtingsmogelijkheden en een boeiend avondprogramma op woensdag 8 november.

Voor deze speciale editie van het Nationaal Monumentencongres hebben het Nationaal Gevangenismuseum Veenhuizen, Stichting de Nieuwe Rentmeester Veenhuizen, provincie Drenthe, gemeente Noordenveld en Stichting Werelderfgoed Nederland hun krachten gebundeld om u een onvergetelijke ervaring te bezorgen. We kijken er naar uit om u te verwelkomen.

Locatie

Het Nationaal Monumentencongres 2023 is helemaal op u gericht,  op zoek naar pioniers zoals u in de erfgoedsector. Samen vernieuwen, innoveren en baanbrekend werk verrichten, omdat dit essentieel is voor springlevende monumenten. De uitdagingen, zoals personeelstekorten (vooral bij ambachtslieden), het gebrek aan kennisoverdracht en vakmanschap, en de versnippering in de sector, dagen ons uit om de monumentenzorg de komende tien jaar bloeiend te houden.

Daarom draagt het thema van het Nationaal Monumentencongres 2023 de titel 'Erfgoedpioniers gezocht', en we kijken uit naar uw betrokkenheid en uw innovatieve ideeën om samen deze uitdagingen aan te gaan.

Bekijk het programma

Programma
Veenhuizen

Het tweede gesticht is nog altijd onderdeel van een experiment met impact

De Koloniën van Weldadigheid, waarvan Veenhuizen onderdeel is, zijn in 2022 UNESCO Werelderfgoed geworden. De Koloniën waren een sociaal en ruimtelijk experiment, dat internationaal zijn weerga niet kent. Door het intact gebleven cultuurlandschap en door de gebouwen is in Frederiksoord, Wilhelminaoord en Veenhuizen de indrukwekkende geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid af te lezen.

Lees het verhaal