Restauratiefonds verstrekt maatwerkfinanciering voor Centrale Markthal Amsterdam

Publicatiedatum

Het Restauratiefonds is als monumentfinancier betrokken bij de restauratie, verduurzaming en herbestemming van de Markthal. BOEi en het Restauratiefonds werken al jaren en bij vele erfgoedprojecten samen om monumenten met een herbestemming een nieuw leven te geven. Het bijzondere van de financiering van de Markthal is dat dit een maatwerkfinanciering betreft: de financiering beweegt mee met de ontwikkeling van de inkomstenstromen die tot stand komen in het monument.

Markthal Amsterdam

Met dit ingroeimodel kan de exploitatie van het monument al bij de eerste opleveringen starten. Ook was verduurzaming een grote wens bij de ontwikkeling van de Markthal. De Duurzame Monumentenplus-Lening biedt ondersteuning bij deze ambitie. 

Harry Kers, accountmanager bij het Restauratiefonds, was betrokken bij deze financiering, maar ook andere herbestemmingsprojecten van BOEi:

BOEi is bij dit project, maar ook bij andere projecten zoals het ENKA terrein in Ede, financieel en bouwkundig vaak zeer goed voorbereid. Wij zijn blij dat wij samen met BOEi bij het toekomstbestendig maken van een uniek monument en haar omgeving, de Markthal in Amsterdam, deze financiële puzzel konden leggen.

 

Arno Boon, directeur BOEi:

We zitten volop in de restauratie, maar er wordt nu al geprogrammeerd, bijvoorbeeld met een buurtrestaurant waar omwonenden voor elkaar koken en minima gratis kunnen eten. Straks moet hier een plek ontstaan waar iedereen zich thuis kan voelen. De Centrale Markthal, lang een verborgen parel in de hoofdstad, heeft dan meteen een record in handen: op het dak wordt 2500m2 aan zonnepanelen geplaatst die 400.000 kwh aan stroom leveren, het grootste energieleverende dak van Amsterdam.
 

Projectbezoek Centrale Markthal Amsterdam

Over BOEi

BOEi is een maatschappelijke onderneming gericht op herbestemming van industrieel, agrarisch en religieus erfgoed. De organisatie, voluit de Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, richt zich op het ontsluiten van Nederlands erfgoed voor burgers en het ontsluiten en doorgeven van haar verhalen aan navolgende generaties in Nederland. Restauratie en herbestemming gebeurt met veel oog voor authenticiteit, duurzaamheid, kwaliteit en innovatie. Zie ook www.boei.nl voor onze missie, projecten en aandeelhouders. 

Voor meer informatie: 

Michiel Rohlof, Hoofd Communicatie, Marketing, Expertiseontwikkeling en Funding BOEi
M. 06 155 204 18
m.rohlof@boei.nl 

Communicatie BOEi 
communicatie@boei.nl